“Zvezdobrojci” zvezde brojali u kikindskom Kulturnom centru

Zvezdobroj je stara srpska reč i znači nadareno dete – ono koje gleda u zvezde.

Autorka knjige „Zvezdobrojci“ Aleksandra Ninković Tašić godinama je bila, kako kaže, zagledana u Pupinov , Teslin i život Milana Milankovića sakupivši veliki broj dokumenata, koji govore o njihovim životima.

Naši veliki naučnici kako navodi Ninković Tašić u ovoj knjizi, posmatrajući tokom noći zvezde, nisu razvijali samo svoj um, već i ličnost. U knjizi se nalaze priče o tri dečaka: Mihajlu Pupinu, Milutinu Milankoviću i Nikoli Tesli:

-Ja mislima da je to dato svima. Samo  je pitanje,  da li se ta prilika iskoristi u detinjstvu i da li postoje uslovi. Ne možete zvezde da brojite u gradu. Kaže Mihailo Pupin, zvezde su gradovima male.  Izađite u prirodu, zvezde su krupnije, bliže su. Tako da možete brojati zvezde u vreme detinjstva, ili kao ja, da brojite Zvezdobrojce.

Aleksandra Ninković Tašić, predsednica obrazovno-istraživačkog društva “Mihajlo Pupin”, i jedan od najboljih poznavalaca lika i dela sve trojice, koji su zadužili srpsku istoriju, kaže da su u knjizi delovi priča koje su oni sami zapisali kada su postali veliki naučnici i ljudi. Oni su učinili svet boljim mestom, ostavljajući zapis o svom detinjstvu, kao i o najvećoj snazi koja ih je vodila kroz život. Ona kaže da je knjiga čarobna, od koje se postaje bolji i veći. Svaka reč u njoj je istinita i svaka je napisana da pomogne mladom čoveku da pronađe pravi put:

-Apsolutno! Ona je za starije ljude utešna. Jer kako je moguće da tako briljantni umovi budu tako jednostavni?! Nema u njima ničeg nepristupačnog. Deca u njima mogu dobiti sjajan model. Za bolji život, ne kažem uspešniji. Oni tu reč ne koriste, oni  koriste reč dobrota i teže tome da budu što bolji ljudi.

Predstavljanje knjige, kroz priče o velikim ljudima pomno su pratili Kikinđani, među kojima veliki broj prosvetnih radnika, koji su želeli da čuju potvrdu svega onoga do čega su stigli na osnovu ličnog istraživanja.

U prijatnoj atmosferi i uz učešće Gimnazijalaca i Dečjeg crkvenog hora Sveti Nikolaj predstavljen je ovaj zlatni putokaz, koji vžai za svako doba, mami osmeh i radost svakog srca, ali postaje čarobna samo u rukama deteta, autorsko delo Aleksandre Ninković Tašić, za koju se kaže da je žena koja je vtatila Mihajla Pupina u zemlje Svetog Save.