“Zvezdica”u OŠ “Petar Kočić” u Nakovu

Đaci OŠ „ Petar Kočić“ imaju ispunjenu školsku godinu, kroz razne aktivnosti, u okviru kojih proširuju svoja znanja, ali i upoznaju neke od umetničkih pravaca na malo drugačiji način.

Naime, u ovoj školi je godinama zastupljena saradnja sa pozorištem „Lane“ iz Kikinde, ali i sa „Zvezdicom“ iz Zrenjanina. Ovoga puta su Zrenjaninci kroz pozorišnu priču „Prvi šljivarski boj“ predstavili najbitnije ljudske osobine, koje su svojstvene  kako kraljevima tako i svim drugim ljudima.

Kako tumači glumica ovog pozorišta, Tatjana Reljin, radi se o predstavi koja je prilagođena duhu naše tradicije, što je lako ustanoviti, a zapravo je reč o slikovnici čiji je originalan naziv “Drvo jabuke”:

-Pisac je Bernis Majers i to je engleska slikovnica, koju je obradila Milica Velimirović, psiholog zrenjaninske Gimnazije i vodi dečji Centar “Maštalište”. Cela predstava je bazirana na priči o dva kraljevstva, koje deli jedno stablo šljive. Plodovi padaju i u  jednom  i u drugom dvorištu, što dovodi do niza različitih situacija, u kojima je bitna tolerancija.

Učenici četvrtog razreda kroz plan nastave uče šta je dramaturgija, zatim uče pozorišne tekstove, koje u obliku predstave igraju uokviru školskih priredbi, pa im gostovanje dečjih pozorišta dosta znači, navela je učiteljica Anica Stanojević:

-Kao što ste videli, upravo je u toku pozorišna predstava naših prijatelja iz “Zvezdice” iz Zrenjanina. Viđamo se sa njima bar jednom godišnje. Ovakav vid saradnje i nama odgovara iz razloga što deca ovako mogu da upoznaju ovakav vid umetničkog izražaja.

U školi su u toku i pripreme za predstojaća takmičenja. Snežana Mijolić, učenica osmog razreda je prošle godine osvojila drugo mesto na republičkom takmičenju iz srpskog jezika i jezičke kulture i ove godine pretenduje da bude najbolja u republici,  kaže nastavnica-mentor Slađana Vukić:

-Vi sada prisustvujete pripremama za opštinsko takmičenje, koje će biti u martu. Pored mene je učenica koja je postigla najbolji uspeh od svih učenika u našoj školi. To je Snežana Miolić. Ona se  na takmičenjima iz srpskog jezika pokazala kao najuspešnija u našem gradu, kao u SBO.

Smerna usvojoj izjavi, Snežana Mijolić već petu godinu vrlo uspešno brani boje svoje škole, svog sela, pa i Kikinde kada je srpski jezik u pitanju.

Sve češća upotreba skraćenica i novoizmišljenih reči u vokabularu mladih, primetno narušava sveopštu kulturu govora, čega su nastavnici svesni i zbog čega su spremni da reaguju.

OŠ „Petar Kočić“ osnovana je 1960 godine od kada i nosi naziv po čuvenom pesniku. Učenicima su na raspolaganju u okviru škole, slobodne aktivnosti u vidu muzičke sekcije, folklorne, bibliotečke, lingvističke, likovne, dramske, kao i recitatorske i sekcija iz istorije i geografije.