Zrenjaninski „Drekslmajer“ traži radnike u Kikindi

Grad je oblepljen plakatima kompanije “Drekslmajer” iz Zrenjanina koja će narednog utorka, 26. juna, u Kikindi obaviti informativne razgovore sa zainteresovanim Kikinđanima o zaposlenju u ovoj nemačkoj firmi. Sve češće, “Dreklsmajer” tema je javnih razgovora u Kikindi.

 

Drekslmajer“ bavi se proizvodnjom kablovskih snopova za automobilsku industriju i zapošljava više od 5.500 radnika. Jedan je od najvećih poslodavaca u regionu. Već sada, ne beznačajan broj meštana Bašaida radi u ovoj zrenjaninskoj kompaniji a namera i lokalnog rukovodstva je da u iščekivanju novih investitora Kikinđanima pomogne da posao nađu upravo u ovoj firmi.

– Pregovori su u toku, neka naša inicijativa u tom smislu će ići ka tome da u međuvremenu dok ne budemo osposobili fabrike u Kikindi, ponudimo sugrađanima koji to žele da se zaposle u zrenjaniskom “Drekslmajeru”. Ta velika nemačka kompanija sada možemo reći i predstavlja Zrenjanin. Opet kažem to je privremeno dok se ovde ne otvore sve fabrike koje se grade a i na ovaj način novac ostaje u Kikindi, priliva se u Kikindu i to je nešto što stvara atmosferu angažovanja radne snage. Posle će biti lako preći u drugu kompaniju u Kikindi naprimer, rekao je u Emisiji “Rezervisano” gradonačelnik Pavle Markov tokom razgovora o privrednim aktuelnostima.

„Drekslmajer“ je bio tema i za skupštinskom govornicom nedavno održane gradske sednice. I u medijima se moglo čuti da pojedini zrenjaninski preduzetnici negoduju zbog visine zarada koje radnicima isplaćuju u ovoj firmi jer kako navode, zbog tih, većih plata, napušta ih sve veći broj radnika.

Nadamo se da će i u Kikindi da se desi to što se već dešava u Zrenjaninu. Tamo je „Drekslmajer“ narastao do nekih 5.500, 6.000 radnika. Plate su 55.000, 60.000 dinara. Danas privatnici u Zrenjaninu moraju da podižu plate da bi zadržali radnike. Tako nešto u manjem obimu se dešava u Kikindi, u manjem obimu jer je ipak tamo uticaj 6.000 radnika, napominje Milenko Jovanov, šef Odborničke grupe SNS u gradskoj skupštini.

Iako je visina zarada u toj kompaniji poslovna tajna, poznato je da radnici imaju i obezbeđan besplatan prevoz i da se plate redovno isplaćuju.

Na oglasima koji se mogu videti u našem gradu navedeno je da će kompanija od 1.jula obezbediti kikinđanima prevod do i od fabrike a svi zainteresovai da dođu do zaposlenja u ovoj firmi više informacija moći će da dobiju 26 juna u centru za stručno usavršavanje od 10 do 13 časova.