Zora Rodić iz Nakova ima najveći malinjak u našem ataru

Novosađanka koja već nekoliko godina živi u Nakovu Zora Rodić pre tri godine rešila je da se oproba u proizvodnji malina. Veće površine pod ovim voćem nisu uobičajene u našem ataru tako da je Zora postala najveći proizvođač malina u Kikindi.

-Pre tri godine zajedno sa mužem doselila sam se u Nakovo.U trci za penzijom razmišljala sam šta je to što bih mogla da radim, a da je iz oblasti voćarstva i da se meni taj posao sviđa. Dok sam se raspitivala koje zasade bih mogla da uzgajam nekako sam se uvek okretala malini. Rešila sam da budem prva koja će napraviti eksperiment i početi da uzgaja maline na banatskoj zemlji. Prvo sam u bašti na 1.500 kvadratnih metara zasadila malinjak koji sam posle proširila i na njivu koja ima nešto više od hektara – istakla je Zora Rodić.

Pošto su maline zasađene u novembru 2015. godine sazrele narednog leta, naša sagovornica nije mogla da poveruje sopstvenim očima koliki je rod.

-Sada maline uzgajam na površini od 2,5 jutara i prošle godine skinuli smo rod. Banatska zemlja je rodna, a na mojim parcelama ima i crnog peska koji pogoduje ovom voću. Imam oko 12.000 zasada i prošle godine, koja je bila sušna dosta smo ih zalivali. Bez obzira na lošu godinu nisam nezadovoljna jer sam kroz prinos pokrila i troškove – objašnjava Zora.

Rodićeva dodaje da bez sistema za navodnjvanje ne može da se podigne malinjak.

-Malina je laka za uzgoj. Može da se sadi u jesen i proleće, ali bolja je jesenja sadnja, u novembru. Posle pripreme zemljišta važan činilac je i stajsko đubrivo i za hektar zemlje potrebno je 50 tona. Razmak između redova treba da je tri metra, a u samom redu između malina je 50, 60 centimetara. Već u julu ona je spremna za berbu. Gajenje maline za mene nije težak posao iako posla ima od proleća do kasne jeseni – kaže naša sagovornica.

Robu na veliko plasira u Novom Sadu i u Kikindi u prodavnicama. Cena je prošle godine bila od 100 do 120 dinara za kilogram.Zora Rodić planira ove godine da na pokrajinskim i republičkim javnim pozivima konkuriše za sredstva za kupovinu berača koji će joj umnogome pomoći od jula do kraja novembra kada se bere ovo voće. Kako ističe teško joj je da za više meseci nađe 15 do 20 ljudi koji će biti konstantno na malinjaku i pomagati joj u branju.