Značajna donacija kikindskim pčelarima

Kikindski pčelari drugi put ove godine dobili su besplatne lekove kao donaciju. Prva podela lekova organizovana je u saradnji sa Gradom Kikinda, a druga sa Vladom Vojvodine.

-Od lokalne samouprave dobili smo svi po 16 kompleta lekova za obaranje varoe odnosno protiv krpelja na pčelama. Sada smo dobili donaciju od Vlade Vojvodine takođe za uništavanje varoe, ali i lekove koji će pomoći boljem zdravstvenom stanju pčelinjih zajednica – istakao je Saša Čolak, predsednik Udruženja pčelara “Kikinda”.

Lekovi su podeljeni pčelarima na teritoriji grada i sela koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva i članovi su udruženja.

Rab, 220311.
Dolaskom proljeca, vrijedne se pcele vracaju u svoje kosnice noseci cvijetni pelud.
Fotografija pcela nastala u pcelinjaku obitelji Kastelan.
Foto: Goran Novotny / Cropix

-Preparati su nam neophodni upravo u ovom peroiodu godine jer će pomoći pčelinjim zajednicama da se pripreme za zimski period – kaže Čolak.

Donacijom je obuhvaćeno stotinak pčelara.

-Ovo je izuzetna finansijska injekcija za sve nas. Lekovi nisu jeftini, a godina za pčelare bila je poprilično loša tako da nam to puno znači – zaključio je Saša Čolak.

Naš sagovornik ističe da se broj pčelara povećao ove godine za dvadesetak. To je pokazatelj da je pčelarstvo primamljivo kao hobi i kao dodatni prihod u kućnom budžetu. U toku je vrcanje meda, ali se pčelari neće obradovati većim količinama jer su vremenske prilike i drugi faktori uslovili da pčelinjih proizvoda bude manje nego lane.