Značajan jubilej duvačkog orkestra

Duvački orkestar Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kikinda ove slavi 85 godina postojanja i kontinuiranog rada. Orkestar je nastao1933. godine, a ideju da se osnuje dao je Nika Mirkov , tadašnji upravnik pošte i zapovednik vatrogasne čete.

Orkestar je postao nezaobilazni deo muzičkog života grada, a interesantna je činjenica da iz jedne porodice više generacija svira u njemu, što nam je potvrdio i najstariji član sdedamdesetšestogodišnji saksofonista Ištvan Antal Karačonji čiji je sin takođe član.

-Već 65 godina sam član orkestra i sviraću dokle god mogu. Raduje me svaka proba i nastup. Dok sam sa mladima i sam se bolje osećam, a imam i bogato iskustvo koje im prenosim- istakao je Ištvan Antal Karačonji.

Karačonji nam je otkrio da je orkestar više puta svirao na sletovima u Beogradu povodom obeležavanja Titovog rođendana, a da je najveći uspeh postignut je 1970. godine kada su učestvovali na tada najvećem festivalu duvačkih orkestara u Opatiji.

Pripreme za koncert kojim će biti obeležena važna godišnjica traju već neko vreme.

Duvački orkestar trenutno broji 20 članova. Osim toga na koncertu će publika imati priliku da čuje i kamerni orkestar sa 12 članova. Cilj nam je da prikažemo 85 godina rada, a kamerni orkestar postojao je osamdesetih godina prošlog veka – rekao je Albert Nađ, šef orkestra.

Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu 16. septembra u 20 sati. Otvoriće će ga kračnica “Mornarički marš” koja se svira od osnivanja.

Na repertoaru će biti starogradska i filmska muzika, kao i najpopularnije kompozicije klasične muzike, šlageri, narodne pesme. Gosti će biti ŽPG “Melizmi” i omladinski tamburaški orkestar ADZNM “Gusle”.