Zlatno doba carske Rusije

Gradski odbor saveza potomaka učesnika ratova Srbije 1912 – 1920 u saradnji sa Društvom rusko srpskog prijateljstva i Kulturnim centrom, organizovao je besedu i otvaranje izložbe o poslednjoj ruskoj carskoj porodici i dinastiji Romanov.

Nakon što su članovi KPD „Kornelije Stanković“ otpevali dve ruske romanse, pred prepunom salom   Kulturnog centra, poznati srpski književnik,  publicista i  kolumnista Dragoslav Bokan je besedio o poslednjoj ruskoj carskoj porodici i dinastiji Romanov, kao i o rusko srpskom istorijskom odnosu:

-Ove godine se navršava dvostruki jubilej, jedan koji govori o završnim borbama nakon prvog svetskog rata i povratak u otadžbinu, a drugi o ubistvu cara Nikolaja II Romanova, koji je najzaslužniji što Srbija nije odmah poražena i što nije kapitulirala.

Nakon besede u Galeriji KC otvorena je izložba o poslednjem ruskom caru i njegovoj porodici jer je ovo godina kada se navršava 100 godina od njihovog mučeničkog stradanja, o kojoj je govorio Dušan Belović predsednik Društva rusko srpskog prijatejstva:

Fotografije objašnjavaju četiri tematske celine, o životu ove carske porodice. Paradne fotografije cara i porodice, kao i fotografije iz njihovog života, koje su radili sami članovi porodice. Oni su voleli da se fotografišu. Zatim tu su fotografije cara sa vojskom, on je bio i vrhovni komandant vojske. Četvrta grupa su fotografije carevne, ili velike kneginje sa samom caricom, u humanitarnom radu. One su mnogo pomagale praktično i ličnim sredstvima i  bile su prisutne i pružale su pomoć u teškim hirurškim zahvatima.

Iako je prošao čitav vek od tragičnog događaja, kada je cela carska porodica ubijena, porodica Romanov uspela je da pobedi zaborav. Legenda opstaje kao i nada za poslednjim preživelim potomkom velike dinastije. Izložba više od 40 fotografija porodice Romanov će biti u Galeriji KC postavljena do 31. oktobra, kada će u okviru zatvaranja izložbe biti organizovano predstavljanje knjige „Sveti car“ o kojoj će govoriti Ranko Gojković.