Zlatni glasovi kikindskih gimnazijalki pobrali lovorike na najvišem nivou

Zlatni glasovi mladih Kikinđanki oduševili su publiku i stručni žiri na Novom Beogradu.

Gimnaziju „Dušan Vasiljev“ na Trećem republičkom takmičenju u pevanju tradicionalne pesme predstavljale su učenice drugog i trećeg razreda. Za takmičenje se nisu dugo pripremale, ali su uspele da ostvare maksimalan učinak:

-Iako je konkurencija bila veoma jaka, jer je nastupalo 86 učesnika, uspele smo da osvojimo ubedljivo prvo mesto. Nismo se posebno pripremali, jer smo imali razna takmičenja iz matematike, hemije i svega ostalog kako to obično bude kod gimnazijalaca i briljirale smo, kaže Jana Mandić.

Ove devojke od malena su u svetu etno muzike, buduće da su članice Akademskog društva za negovanje muzike „Gusle“. Ovo takmičenje dodatni je pokazatelj njihovog talenta i ljubavi prema pevanju:

Meni je bilo veoma lepo. Volim da upoznajem ljude i nova družanje. Ovo je za mene bilo predivno iskustvo. Žiri je bio prijatan prema nama. Uspeli smo da čujemo i druge kako pevaju, pa nosimo samo lepe uspomene, ističe Sofija Dangubić.

Jani i Sofiji pridružila se i Milena Vikalo, učenica Tehničke škole, koja je ovom prilikom predstavljala kikindsku gimnaziju. Njoj je ovo iskustvo posebno važno, budući da u svojoj školi nema priliku da pohađa časove muzičke kulture, a posebno joj znači mišljenje stručnjaka o njenom pevanju:

U žiriju su bile profesorica iz Baletske škole „Luj Davičo“, žena iz ministarstva i profesorica muzičke škole. Bile su oduševljeni pesmama što sa takmičarskog, što iz revijalnog dela, koje smo pripremile u „Guslama“.

 

U kategoriji učenika od prvog do drugog razreda Gimnaziju su predstavljale Jadranka Tubin i Dunja Gašić, koje su takođe uz maksimalan učinak osvojile prvo mesto. Budući da znamo da je Dunja i glavni vokal školskog rock benda „The Shock“, ali i da je od malena članica Kulturno umetničkog društva „Izvor“ iz Nakova, zanimalo nas je koje su joj note privlačnije:

Ne mogu da merim to. U pitanju su dva sveta u kojima se podjednako pronalazim. Možda je na prvom mestu solo pevanje, pa onda rock i tradicionalna muzika.

Učenice je priprema profesor muzičke kulture Aleksandar Mitrevski, koji je govorio o važnosti ovog takmičenja za ove mlade i talentovane dame:

-Ovo takmičenje mnogo znači i njima i samoj školi. Verujem da devojkama predstavlja satisfakciju to što su dobile dokaz osvojivši dva prva mesta da je njihov dosadašnji rad bio veoma kvalitetan i da je to neko prepoznao.

Republičko takmičenje u pevanju tradicionalne pesme održano je u prostorijama OŠ „Mladost“. Posvećeno je profesorki Oliveri Đurić, iz čijih udžbenika gimnazijalci danas stiču znanje iz muzičke kulture.