Zimske gume do 1.aprila

Velika je razlika između zimskih i letnjih guma kako u obliku, tako i u dubini šare. Kod zimskih guma šare su šire i dublje, sa kanalima koji omogućavaju odvođenje snega i vode, odnosno bolju trakciju.

Zato stručnjaci savetuju da se zimske gume montiraju čim temperatura padne ispod sedam stepeni Celzijusovih bez obzira na to da li je kolovoz suv ili ne. Letnje gume, kako je u svojoj izjavi naglasio direktor AMSS Banat, Siniša Grastić treba zameniti zimskim i koristiti ih od 1. novembra do 1. aprila. Vozilo koje nema zimske gume, kako je predviđeno propisima, smatra se tehnički neispravnim:

-Na sva četiri točka potrebno je imati zimske gume. Ukoliko nema snega, leda i poledice moguće je imati letnje gume s tim da dubina šare, u najizlizanijem delu mora biti od 1, 6 milimetara. To vozača ne oslobađa obaveze da mora imati lance, kao deo opreme. Zimski pneumatik, dubina šare je 4 mm, letnji 1,6. U periodu zime iako nema leda i snega, preporuka je da se ne vozi sa letnjim gumama.

Kupovina zimskih guma za vozače se čini popriličnom investicijom, premda je na duže staze taj način zapravo ušteda jer se produžava vek letnjim pneumaticima. Zato je preporuka da se odmah po skidanju sa vozila gume prvo detaljno očiste od kamenčića, a zatim i da se dopumpaju ako je potrebno i da se čuvaju na hladnom i suvom mestu, daleko od izvora toplote kao što su cevi radijatori i slično:

-Nije isti sastav zimskih i letnjih guma. Struktura izrade je potpuno drugačija. Zimske gume su mekše, dok su  letnje daleko tvrđe. Univerzalni pneumatici  se brzo habaju i po mom mišljenju nisu za preporuku.

Grastić navodi da je kultura poštovanja osnovnih pravila, kada su vozila u pitanju zaživela i da vozači vode računa o svojim četvorotočkašima, kako bi na drumu bili sigurniji, kako oni tako i drugi učesnici saobraćaja. Oznaka za zimsku gumu je “M+S” što znači da su takvi pneumatici predodređeni za vožnju po blatu i čvrstom ili otopljenom snegu. Osim toga i kazne za nepoštovanje zakona u saobraćaju su dosta visoke, između ostalog, ukoliko vozača na putu zateknu sneg i led, a vozilo se kreće bez zimske opreme novčane kazna za taj prekršaj je od 6.000 do ;ak  800.000 dinara,ya pravna lica, pa je situacija da vozače osim snega na kolovozu, poledice  plaše i podosta visoke kazne.