Zimska oprema i oprez za volanom

Za vožnju u zimskim uslovima uvek je potrebno mnogo više opreza i koncentracije. Niske temperature, sneg, zatim kiša koja se ledi pri tlu otežavaju vožnju,pa se na vozače apeluje da uz prilagođenu brzinu vode računa i o adekvatnoj opremi za svog četvorotočkaša.

Iako se putari trude da očiste sneg sa kolovoza što pre, ponekad je zbog teških vremenskih uslova ili ljudskog faktora to nemoguće uraditi u kratkom vremenskom roku.

 Direktor  Auto-moto saveza Srbije, ogranak Vojvodina Siniša Grastić  apeluje da je potrebno ispoštovati uputstava za vožnju u zimskim uslovima, ali i pripremiti vozilo za učestvovanje u saobraćaju:

-Pre svega bih apelovao da vozači budu spremni za vremenske nepogode. Prema novom zakonu, svi vozači moraju da očiste svoje vozilo od snega. Malo strpljenja, očistite svoje vozilo pre učestvovanja u saobraćaju. Takođe, vozači znaju da kada je temperatura ispod -5 so više ne deluje. Led se ne kravi, ne otapa se. Gde se vidi kao da je nakvašeno, to je u stvari led. Potrebno je držati bezbedno odstojanje u odnosu na vozilo koje je ispred. Sigurno ćete imati kontakt sa vozilom ispred i vi ćete biti krivi. Takođe je potrebna priprema vozila, kako bi svakog jutra mogli da učestvuju u saobraćaju.

Na zaleđenim putevima rastojanje u metrima treba da je duplo veće od brzine kretanja u km/čas. Kočenje na zaleđenom putu je praktično „zabranjeno“, a ako bez kočenja ne može, onda papučicu kočnice treba pritiskati krajnje nežno. U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca. U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima. Ono na čega vozači takođe moraju biti pripremljeni to je da će u automobilu možda provesti više vremena nego što su planirali te je dobro napunite rezervoar do vrha, kako bi imali dovoljno goriva za rad motora u mestu i grejanje u slučaju zastoja.