Zgrada za izbeglice gradi se utvrđenom dinamikom

U aprilu ove godine gradonačelnik Pavle Markov i prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić položili kamen temeljac za izgradnju zgrade za izbeglice iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Objekat sa 25 stanova nalazi se u ulici Pere Segedinca sedam.

https://youtu.be/w5ROA526Jzg

-Radovi napreduju predviđenom dinamikom i možda će biti manjeg kašnjenja usled tehnologije izvođenja. Grad Kikinda finansira infrastrukturno opremanje lokacije i naša obaveza je bila da obezbedimo parcelu – istakao je Stanislav Vujčić, sekretar Sekretarijata za razvoj u upravljanje investicijama.

Javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije i izvođenje radova sprovela je Jedinica za upravljanje projektima.Rok za završetak zgrade u Pere Segedinca je početak 2019. godine, a na ovaj način trajno će svoje stambeno pitanje rešiti 90 ljudi.

-Za potrebe infrastrukturnog opreman ja parcele lokalna samouprava uložiće oko 15 miliona dinara. Ostatak novca dobija se iz donacije.Objekat se gradi u okviru Regionalnog stambenog programa potprojekat dva i pet, a sredstva su obezbeđena su ugovornim sporazumima potpisanim između Razvojne banke Saveta Evrope i Republike Srbije – dodao je Vujčić.

U izgradnju dvospratnice u ulici Pere Segedinca biće uloženo nešto više od 600.000 evra. Stanari će se useliti po dobijanju upotrebne dozvole.

Završena je i javna nabavka za izgradnju još jedne zgrade u ulici Dušana Vasiljeva 45.

-Ova zgrada imaće 16 stambenih jedinica, a očekujemo da radovi počnu do kraja godine. Za ovu lokaciju Grad Kikinda izdvojiće do 10 miliona dinara za infrastrukturno opremanje – precizirao je Stanislav Vujčić.

U zgradi u ulici Dušana Vasiljeva svoj dom dobiće pedesetak ljudi izbeglih iz ratnog vihora devedesetih godina. U ovaj objekat biće uloženo do 400.000 evra. Do sada je u okviru Regionalnog stambenog programa za izbegličke porodice obezbeđena kupovina 26 kuća na selu, a dodeljeno je i 37 paketa građevinskog materijala. Uz 41 stan u dve zgrade oko 90 odsto porodica sa statusom izbeglica trajno se skućilo.