Žetva čeka lepo vreme

Žetva ozimih strnina koje su ove godine u kikindskom ataru zasnovane na oko 20.000 hektara počela je još poslednjih dana maja na parcelama lošijeg kvaliteta i ranih rokova setve. U poslednje dve nedelje poljoprivrednici koji su zasejali: pšenicu, ječam i uljanu repicu nisu mogli da uđu u njive jer je pala znatna količina vodenog taloga.

 

-Od početka juna palo je 124 litre kiše po kvadratnom metru, a višegodišnji prosek za ovo doba godine je 64 litre . Padavine su dobrodošle kukuruzu i suncokretu, ali sa druge strane nepovoljne su za ozime kulture. Bilo bi dobro kada bi se uskoro stekle vremenske prilike da se žetva nastavi. Gotovo da nema parcela gde u većoj ili manjoj meri ječam i žito nisu polegli – istakao je Aleksandar Pap, savetodavac PSS.

S obzirom na nastale okolnosti žetva mora biti pažljivija i preciznija. Gotovo je sigurno da će rod pšenice ove godine biti umanjen, ali se još uvek ne može sa sigurnošću precizirati koliko. Potrebna su tri ili više sunčana dana kako bi se zemljište prosušilo i kako bi vlaga zrna pala na 13 procenata.Pod pšenicom je ove godine oko 13.000 hektara što je više u odnosu na prošlu godinu. Ječma je zasnovano u okviru višegodišnjeg proseka na oko 2.000 hektara, ali je uljane repice duplo više i procenjuje se da je ima na oko 5.000 hektara.

-Žetva uljane repice takođe je počela pa je prekinuta. Ko je uspeo da skine rod pre ovih padavina dobro je prošao. Sada imamo malo problema na terenu jer ima dosta vlage – rekao je Pap.

Kukuruz koji je imao katstrofalan rod prošle godine sada je u dobroj kondiciji. Šećerna repa takođe je u dobrom stanju, a kako napominje naš sagovornik padavine su najviše pogodovale soji koje na našem lokalitetu ima na oko 2.000 hektara i mahom je seju velike poljoprivredne firme.