Zbirka “Lepo živi miš u bioskopu” Gorana Novakova predstavljena u Kikindi i u Mokrinu

„Lepo živi miš u bioskopu“ naslov je pete zbirke poezije za decu, pisca Gorana Novakova, koju je u Narodnoj biblioteci predstavio najmlađoj čitalačkoj publici.

Novokneževački svestrani umetnik Goran Novakov napisao je i ilustrovao 44 pesme smestivši ih u zbirku Lepo živi miš u bioskopu”. Gostovanje pesnika u Narodnoj biblioteci, kao i u Mokrinu je organizovano povodom obeležavanja Međunarodnog dana dečje knjige. Kako je naveo, predstavljajući sebe i svoj rad, do ideje i želje da piše za najmlađe, došlo je sasvim spontano:

-Počeo sam da pišem, a nisam ni znao da ću pisati  za decu, davnih devedesetih. I tako je to preraslo iz jedne, u drugu pesmu, ali bavim se i drugim vidovima umetnosti. Sve druge umetnosti kombinujem sa poezijom i prozom. Prva zbirka pesama „Let šašave ptice“ štampana mi  je 2003. godine, a nakon deceniju i po i  zbirka „Zrikni svet kroz rozle đozle“, koju su mi objavile „Zmajeve dečje igre“ u Novom Sadu, na inicijativu tadašnjeg direktora Dušana Pop Đurđeva.

Za tu zbirku je 2016. godine dobio i nagradu „Neven“. Među posebnim pesmama našla se i ona u kojoj pesnik priča o Kikidi i o mamutici Kiki. Nije lako pisati za decu, uverio se Novakov, ali…pravi recept leži u duši samog pesnika, ukoliko nije dozvolio da zauvek odraste:

-Deca jesu najiskrenija publika, ali i ja sam jedno veliko dete. Kad pišem poeziju za decu, u stvari pišem za  sebe, nakon toga ponudim deci i ako im se svidi, onda je to to. Deca vas različito prihvate, nekima ste zanimljivi, nekima niste. Do sada sam imao dobar kontakt sa decom.

Od kada je pre nekoliko decenijapočeo da piše, pa do danas, Novakov kaže da su mu se dešavale samo lepe stvari. Tu svoju pozitivnu energiju, on nesebično deli kroz svoje šaljive priče, poput one o dedi koji bi putovao u Abu Dabi, ali nikako da se dogovori sa babom ili one o belom listu papira koji jedva čeka da bude išaran, ili kako je to biti balon plave krvi. Osim nagrade „Neven“ ovaj zanimljivi dečji prijatelj je ove godine dobio i nagradu „Plavi čuperak“, za zbirku pesama „Lepo živi miš u bioskopu“