Završeni radovi na adaptaciji Novog doma Gerontološkog centra

Na dan Male gospojine, kikindski Gerontološki centar obeležio je svoju slavu. Ova pogoda iskorišćena je i za svečano obeležavanje završetka radova u novom domu uz prisustvo predstavnika sva tri nivoa vlasti.

Za kikindski gerontološki centar 2018.godina ostaće upamćena kao godina značajnih investicija. Ulaganja u adaptaciju novog doma u ulici Generala Drapšina ispunila su standardei normative prostora, opreme i kadrova, što je korak ka dobijanju trajne licence. Da su finansijska sredstva koja je ova ustanova povukla na brojnim konrkursima iskorišćena na pravi način, danas su imali priliku da se uvere i predstavnici vlade Republike Srbije i Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine.

– Ono što smo zatekli ovde u Kikindi je prijatno iznenađenje i novo iskustvo da ovakav dom postoji u Srbiji i želim da sa ovog mesta prenesem poruku da uslovi u našim domovima mogu da budu na vrhunskom nivou. To i jeste težnja nas u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja a pre svega je to težnja Vlade Republike Srbije da svi oni koji imaju potrebu za ulugama socijalne zaštite to i dobiju na vrhunskom nivou. Svi koji koriste ove usluge, tu pre svega mislim na peznionere uskoro će brigu osetiti i kroz povećanje penzija. Sa svim ovim što je preduzeto u Gerontološkom domu pokazujemo interesovanje vlade i koji je cilj vlade u oblasti socijalne politike, rekao je Nenad Nerić, državni sekretar Ministarstva za rad , zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Gerotnološki dom je još jedan pokazatelj da se u Kikindi u svim ustanovama, preduzećima, javnim prostorima, vide pomaci u stvaranju boljih uslova rada i poslovanja, istakao je ovom prilikom prvi čovek grada.

– Gerontološki centar je pre dve godine nominovao projekat rekonstukcije. U skladu sa politikom grada da najstariji sugrađani treba da dobiju najbolje uslove za žitov opredelili smo se da podržimo ovu ideju. Imali ste priliku da se i u prethodnim mesecima uverite kako su tekli radovi. Na kraju, dolazimo u jedan veoma uređen i na visokom nivou postavljen gerontološki centar u šta su danas imali priliku da se uveri inaši gosti. Ovi radovi su bili i finansijski zahtevni. Uloženo je preko 32 miliona dinara i to je potvrda kako je moguće da se u manje sredine ulažu ovolika sredstva kojim se dobijaju ovako veliki rezultati, istakao je Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Pored pomenute sume od 32 miliona dinara od strane Kancelarije za javna ulaganja Vlade RS u dom je uloženo dodatnih 13, ili ukupno 45 miliona dinara.

– Mi danas ne završavamo posao. Ovaj dom je sređen ali ono što mi želimo je da u starom domu izgradimo novu zgradu koja će biti takva da omogući jedan dostojan život svakom čoveku, našem korisniku. Za sada to nije tako. Paviljoni su stari 40 i nešto godina. Mi smo prionuli na posao i za deset dana projekat će biti završen a potom ćemo se obratiti svim nivoima vlasti za podršku, kaže Svetislav Vukmirica, direktor Gerontološkog centra Kikinda.

Na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine ukupno je 27 ustanova socijalne zaštite i kontinuirana ulaganja uveliko daju vidljive rezultate. Trogodišnji mandar aktuelnog pokrajinskog rukovodstva mogao bi se okarakterisati kao mandat investicija u ustanovama socijalne zaštite, istakao je ovom prilikom pokrajinski sekretar Vuletić.

– Možemo slobodno da kažemo da smo za dve godine uložili više sredstava nego prehodno pokrajinsko rukovodstvo za ceo mandat od 2012. do 2016. Za dve godine našeg mandata, u ustanove socijalne zaštite uloženo je 460 miliona dinara. Kada govorimo o Gerontološkom Centru Kikinda za dve godine mandata uloženo je 15 miliona ili tri puta više nego u celom prethodnom mandatu, podvukao je Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova

Pored kapitalnih ulaganja u same objekte, mora se voditi računa i o zaposlenima.

Kako je predsednik Vučić najavio prilikom nedavne posete Geronrološkom centru Beograd povešće se više računa i o uslovima u kojima rade zaposleni i o njihovim platama koje su sada na nivou koji zahteva razmišljanje i popravljanje, o broju zaposlenih koji jeste takav kakav je zbog svih problema koje smo imali. Nadamo se da će sve to uticati na kreiranje boljeg društva za život svih generacija, rekla je dr Suzana Mitić, pomoćnica ministra za rad , zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako dolikuje obeležavanju slave, uz prisustvo velikog broja gostiju usledilo je rezanje slavskog kolača i upućenih želja da naredna godina bude uspešna poput tekuće. Planovi su značajni i njiuhova realizacija doprinela bi znatnom poboljšanju uslova korisnika, ovog puta, starog doma gerontološkog centra. Poruka koja je upućena sa današnjeg skupa je da je pomoć starijoj populaciji ujedno pomoć celoj porodici.