Završena izgradnja graničnog prelaza i biciklističke staze

U okviru projekta prekogranične saradnje „Unapređenje povezanosti Banata“ granični prelaz Nakovo-Lunga dobio je potpuno novi izgled. Novac za izgradnju, 90 miliona dinara, obezbedili su grad Kikinda i Vlada Republike Srbije. Tokom protekla dva meseca izgrađeni su svi nedostajući sadržaji i sada ne postoji nijedna prepreka da prelaz konačno počne da radi 24 sata i da njime saobraćaju autobusi i teretna vozila veće nosivosti rekao je član Gradskog veća Saša Tanackov.

-Naš cilj je da, pod okriljem Ministarstva spoljnih poslova, u narednom periodu, započnu ozbiljniji pregovori sa rumunskom stranom kako bi došli do toga da granični prelaz radi u skladu sa svojim mogućnostima. To jesu potrebe, ne samo građana, nego i privrede ovog regiona. Primera radi Kompanija „Zoppas“ radi u Velikom Senmiklušu i Kikindi i godišnje između ova dva mesta saobraća 530 kamiona. Ukoliko bi oni prelazli preko graničnog prelaza Nakovo-Lunga značajno bi skratili put jer u jednom pravcu ima 38 kilometara. Sada se prelazi 78 kilometara u jednom pravcu – istakao je Saša Tanackov, član Gradskog veća

I za radnike koji iz Kikinde rade u Velikom Senmiklušu značjano bi se smanjio put do posla sa sadašnjih tri sata na sat vremena. Radovi su obuhvatili proširenje saobraćajnice samog graničnnog prelaza, postavljeni su nadstrešnica, video nadzor, dodatne elektronske rampe, saobraćajna signalizacija, toaleti za putnike. Izgrađen je plato za postavljanje kontejnera za rad špedicije, banke ili pošte.Biljana Vuksanović, izvršni direktor sektora za strategiju, projektovanje i razvoj u JP „Putevi Srbije istakla je da je pored izgradnje kapitalnih objekata, ovaj projekat važan jer povezuje dva bratska grada Kikindu i Žombolj.

-Koliko je ovaj projekat uspešan govori i činjenica da ćemo ga nastaviti. Od 1. avgusta počele su sve pripreme za rekonstrukciju državnog puta od Kikinde do Nakova, a radovi se očekuju sledeće godine – dodala je Biljana Vuksanović.

Biciklistička staza od Kikinde do graničnog prelaza duga je osam kilometara i ostaje još da bude osvetljena. Staza, kao i deo puteva u susednoj Rumuniji finansirana sredstvima IPA projekta prekogranične saradnje u iznosu od 1,8 miliona evra.

-U okviru projekta mi smo rekonstruisali puteve u ulicama koje vode do graničnog prelaza. Uređeno je više od dva kilometra lokalnih puteva i izgrađena su nova parking mesta – kazao je darius Postelnik.

U projektu je učestvovala i Razvojna agencija „Banat“ iz Zrenjanina. Irena Živković, direktorica ovog centra posebno je apostrofirala odličnu saradnju svih učesnika projekta.U Kikindi je oformljena Kancelarija za prekograničnu saradnju čiji je cilj da intenzivnije radi na što boljim vezama dve susedne zemlje.