Završen projekat prekogranične saradnje “Terre” i Rumunije

Radionica “Terra youth” održana od 7. do 14. maja u Ateljeu “Terra” okupila je dvadesetoro učenika osnovnih škola “6. Oktobar” i “Feješ Klara”.Sa decom koja su pravila minijature od teraktote radili su mladi umetnici i studenti umetnosti likovnog departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu, Akademije umetnosti Zapadnog univerziteta iz Temišvara i stručno osoblje “Terre”. Osnovni cilj programa je omogućavanje olakšanog pristupa kulturnim sadržajima deci iz marginalizovanih društvenih grupa.

 

 

 

 

 

-Radionica je uključila decu iz marginalizovalnih grupa, sa posebnim potrebama, Rome i decu iz hraniteljskih porodica. Realizacijom ovog projekta “Terri” su se otvorila vrata za slične projekte. Već smo konkurisali za sredstva i očekujemo da će nam biti odobren novi programistakao je Aleksandar Lipovan, kooridnator međunarodne saradnje.

Projekat “InclusiveArt” trajao je 18 meseci i realizovan je u sklopu programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. Nosilac projekta je Inerkulturalni institut iz Temišvara, a obuhvatio je niz aktivnosti, radionica, edukacija, performans i kulturne sadržaje.

-Imali smo preko 350 dece uključenih u radionice i sve kulturne aktivnosti. Napravili smo oko 1.500 knjiga sa pričama za decu koje su podeljene u svim gradovima uključenim u projekat. Učestvovalo je 24 umetnika iz Rumunije Srbije – rekla je Korina Rećanu, direktor projekta.

U projekat su bili uključeni Udruženje „Nevo Parudimos“ iz Rešice i Grad Zrenjanin.

 

 

 

 

 

 

Drugi deo izložbe u Ateljeu “Terra” prikazuje radove mladih umetnika iz Kikinde: Irene Kovač, Ljubiše Nikolića, Kai Davida Melanka i Vesne Simić nastalih posle obuke za kreativno preduzetništvo.Oni su radili sa decom sa posebnim potrebama i decom iz romske zajednice iz Kikinde.