Zavičajno odeljenje biblioteke – manje poznata riznica Kikinde

Zavičajno odeljenje Narodne biblioteke „Jovan Popović“ nepoznanica je za većinu sugrađana, čak i one koji redovno posećuju ovu ustanovu.

Ipak, ono predstavlja kulturno-društvenu riznicu našeg grada.

-Svaka biblioteka treba da ima Zavičajno odeljenje, jer se tu čuvaju sve knjige koje su izdate i štampane u jednom gradu, čiji su autori rođeni ili doprineli razvoju istog grada. Čuvaju se magistarski radovi, doktorske disertacije, novine koje su izlazile, magazini, flajeri . Zavičajno odeljenje sakuplja celokupnu štampanu građu jednog grada, oslikava njegovu prošlost i namenjeno je studentima, novinarima, đacima i svima koji žele da proučavaju našu istoriju, objašnjava bibliotekarka ovog odeljenja Milana Bajkin, koja dodaje da kikindska biblioteka ima oko 3.000 monografskih publikacija. Želja onih koji su ovde zaposleni je da fond bude još bogatiji. Zato i sprovode akciju prikupljanja svega onoga što će nekada biti istorija.

-Iz tog razloga se mole građani da stare fotografije ili razglednice donesu na Zavičajno odeljenje da bi poslužile očuvanju kulture u našem gradu.

Najstarija izdanja koja se mogu pronaći na ovom odeljenju datiraju od sredine 19. veka.

-Najznačajnija dela koja imamo ovde su „Štatut Veliko – Kikindske Velike Opštine“ izdat 1883. godine i isti takav statut štampan na nemačkom jeziku. Najstarije izdanje je „Omladinska zajednica“ iz 1869. godine. Većina knjiga je štampana u štampariji Jovana Radaka i drugim koje su u ono vreme postojale u Kikindi, a koje danas ne egzistiraju.

Jovana Popovića, čije ime i nosi kikindska biblioteka, kao i njegove pesme objavljene u „Književnim novinama“. Tu su i stari časopisi, koji oslikavaju društvenu scenu našeg grada. Evo šta najviše nedostaje:

-Vrlo malo imamo razglednica, fotografija, slika događaja ili starih zanata koji su bili interesantni ljudima u 18. u 19. veku, a koji su se danas izgubili, poput grnčarstva, tkanja ili krojačkog zanata. To bi bilo lepo približiti učenicima, jer danas u osnovnoj školi imaju predmet Narodna tradicija.

Da bi se lokalno nasleđe sačuvalo, pored prikupljanja materijala, akcenat treba staviti i na digitalizaciji istog, što će biti jedan od prioriteta za Zavičajno odeljenje u narednom periodu.