“Zato što te se plašim”

Predstavom „Zato što te se plašim“u produkciji agencije “Zdrav Život” iz Beograda, kroz pozorišnu formu i razgovor, kikindskim osnovcima predstavljeni su najčešći problemi u zajednici, kao što je nasilje na koje i oni nailaze, a o kom se malo govori.

Vršnjačko nasilje je veliki problem sa kojim se susreću osnovci i srednjoškolci, a ujedno je to i jedan od problema o kome se ćuti, rekao je Ranko Divović, ispred Agencije “Zdrav život”:

-Mladi ne žele razgovarati iz straha da im se nasilje ne ponovi, a institucije ne poklanjaju dovoljnu pažnju prevenciji nasilja. Baš tim povodom smo   rešili da prilagodimo  predstavu problemu. Tokom rada naišli smo na vrlo veliko razumevanje, prvenstveno od učenika.

Postalo je gotovo uobičajeno da se problemi među decom rešavaju nasiljem, Ovakav odnos je do sada češće primetan u osnovnim školama, mišljenja je direktorica Kulturnog centra Tanja Nožica. To je bio motiv da iz Kulturnog centra organizuju predavanja i edukativnu predstavu za đake.

 

 

„Zato što te se plašim“ je interaktivna predstava koja u prvom delu daje prikaz dobrih i loših modela ponašanja, sa porukom da je nenasilna komunikcija jedini ispravan način rešavanja problema. Glumački ekipu osim Dejana Jajčanina čine Ivan Jeftović I Milena Nikolić. Edukativnu predstavu i predavanje imali su mogućnost da pogledaju svi učenici kikindskih osnovnih škola.