Zaštitimo se od duvana

Upotreba duvana je povezana sa blizu šest miliona smrtnih slučajeva širom sveta godišnje, uključujući i 600.000 smrtnih slučajeva koji su nastali zbog izlaganja duvanskom dimu. U Srbiji od posledica udisanja duvanskog dima godišnje umre 15.000 ljudi.

 

 

 

 

 

Povodom Nacionalnog dana bez duvanskog dima sa sloganom „Zaštitimo se od duvana” Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja i Opšta bolnica organizuju akcije čiji je cilj jačanje zdravstvenog potencijala i negovanje zdravih stilova života rekao je dr Branislav Hačko specijalista socijalne medicine i šef odseka za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Kikinda:

-Kompleksan pristup borbi protiv duvana je važan jer studija u koju su bila uključena deca od 13 do 15 godina iz 2017. godine, a koju je uradio Institut “Batut” pokazuje da su 11 odsto dečaka i devojica pomenutog uzrasta pušači.

U Srbiji ima dva miliona pušača, a u pripremi je Zakon o potpunoj zabrani pušenja na javnim mestima.

-Bezbedno mesto za pušača i pasivnog pušača ne postoji – dodao je dr Hačko.

Duvanski dim sadrži više od 7.000 hemijskih materija, od čega je preko 70 kancerogenih, povezan je sa obolevanjem od malignih bolesti, sa bolestima srca i krvnih sudova i disajnih puteva.Procenat onih koji ostave pušenje u našoj zemlji iznosi do jedan odsto godišnje