Zaposleni u Gradskoj upravi dali krv

Humana akcija, koju organizuje Crveni krst Kikinde, u saradnji sa Službom za transfuziju krvi i svakako uz najbitnije učešće samih davalaca po 21. put je održana u redovima zaposlenih u Gradskoj upravi. Kako je navela dugogodišnja volonterka Crvenog krsta ali i motivatorkinja baš u okviru DDK Nadica Pavlović, inače predsednica sindikalne organizacije Gradske uprave oni, koji osećaju potrebu da daju krv, obično su tu u okviru svih akcija.

-Ovo nam je dvadeset i prva akcija, a ove godine druga po redu. Radujemo se ovim akcijama, a obično su tu dugogodišnji učesnici. Humana je akcija, a da li će svi biti u mogućnosti da daju krv, zavisi i od individualnog zdravstvenog stanja. Dobra je saradnja sa Crvenim krstom i Službom za transfuziji krvi Opšte bolnice.

 

Saradnja, koja je uspostavljena između Crvenog krsta, Službe za transfuziju i GU je dobar primer koji rezultira na opštu dobrobit društva. Kako je navela volonterka OTJ Crvenog krsta, Stoja Đokić, ovo je jedna od akcija, koja se redovno održava, a ovoga puta su ispred organizacije pripremili i malo iznenađenje za sve učesnike akcije…

-Ovde smo više godina, svaka tri do šest meseci. Ovoga puta imamo i male poklone za sve učesnike. Nadamo se da će saradnja biti nastavljena…

Kako smo mogli da čujemo od načelnice Službe za transfuziju krvi, pri kikindskoj Opštoj bolnici Srbislave Drndarski, za sada ne postoji deficit, kada je krv u pitanju ali načelo ovakvih humanih akcija da krv čeka pacijenta, a ne da pacijent čeka krv. Osim toga, pre pristupanja davalaštvu, svi učesnici imaju mogućnost i da provere svoje lično zdravlje, na osnovu kog je moguće ustanoviti da li su sposobni da daju krv ili ne. U današnjoj akciji je od 25.prijavljenih devetoro odbijeno, baš iz zdravstvenih razloga, što znači problemi sa pritiskom, ili je ustanovljena malokrvnost, nizak procenat gvožđa, ili neka od zdravstvenih smetnji.