“Zalazak u svitanju” u Novom Miloševu

Godišnja prezentacija muzeja Žeravica, popularno nazvana „Zalazak u svitanju“ i ovoga puta je obuhvatila razgledanje stalne postavke muzeja – starih traktora, parnih mašina, automobila, motocikala, stacionarnih motora, starih zanata. Veliki broj posetilaca pratilo je sa uživanjem program, ali i eksponate.

Trenutnu stalnu postavku muzeja započeo je Milivoj Žeravica, a završio je njegov sin Čedomir. Zbirka traktora je u celosti prikupljena na domaćem prostoru:

-Godišnja vremeplov prezentacija „Zalazak u svitanju“ muzeja Žeravica održana je peti put u Novom Miloševu. Tradicionalno pokazujemo   rad parne mašine i vršalice, a otvorili smo i  novu  postavku  muzeja, koja je posvećena porodici Popov. Na turističkoj mapi Vojvodine i listi muzeja Srbije, muzej  je visoko kotiran. Počeli su i da nas  posećuju najmlađi, deca iz osnovnih i srednjih škola, ali i studenti iz Zemuna i Novog Sada, što predstavlja bitan segment kada je razvoj regiona u pitanju

Vršidba žita parnom mašinom i vršalicom predstavlja posebno zanimljivu atrakciju same manifestacije, na koju su organizatori vrlo ponosni.

Dušanu Popovu, našem čoveku za koga je nedvosmisleno utvrđeno da je bio inspiracija prilikom stvaranja književnog, a potom i filmskog lika -agenta 007 posvećena je novootvorena postavka u muzeju.

U vidu stalne postavke prikupljeni traktori su izloženi javnosti 1991. godine u namenski izgrađenom objektu. Centralno mesto u kolekciji zauzima najstariji sačuvani traktor u Srbiji i široj regiji, američki „Hart-Parr 30“ iz 1920. godine.