Zahvalnice i Značke za dobrovoljno služenje vojske

Na osnovu Pravilnika o priznanjima i novčanim nagradama u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, vojnicima koji su dobrovoljno služili vojni rok s oružjem dodeljene su Zahvalnice otadžbine i Značke vojniku na dobrovoljnom služenju vojnog roka ili su završili Kurs rezervnih oficira u Vojsci Srbije.


Jedna od 15 nagrađenih je i Kikinđanka Jelena Zarić, koja je 2014. godine dobrovoljno služila vojsku, prvo u Somboru. Potom je otišla na specijalističku obuku u Požarevac. Iskustvo koje je stekla u ovom periodu smatra jedinstvenim:


-U početku je bilo malo čudno i nezgodno za jednu devojku. Posle toga sam uživala i naučila dosta toga. Shvatila sam šta je autoritet i stekla sam zdrave navike tokom obuke.
Priznanje je dobio i Novokneževčanin Vanja Đukanov. On je prvo služio u civilnoj službi, da bi potom prešao i u vojnu:


-Kada je moja generacija dobila poziv za služenje bilo nas je malo i skratili su vojni rok na tri meseca, jer smo civili. Nakon toga shvatio sam da mi treba veće iskustvo i želeo sam dobrovoljno da služim u Vojsci Srbije. Tamo sam stekao prave prijatelje.
Iako trenutno ne radi pri vojsci, sebe u budućnosti može da ponovo zamisli u ovom okruženju. Nagrađena je i Kristina Krtinić, zaposlena u Centru Ministarstva odbrane u Kikindi. Njoj je gotovo čitava porodica zaposlena u Vojsci Srbije, te je ovaj poziv za nju došao prirodno. Ipak, obuka joj je bila veoma naporna:


-Svi koji dođu iz civilstva nisu navikli na takav tempo života, vojne obaveze i rano ustajanje. Ceo dan se prate protokoli. Kao i cela klasa, bila sam motivisana da radim i svi smo dali svoj maksimum zbog kolektivnog duha koji je vladao tamo.


Naši sagovornici kao jedan od ključnih motiva za službu u vojsci navode siguran i stalan posao. Svečanosti u Centru Ministarstva odbrane u Kikindi prisustvovali su načelnik Severnobanatskog upravnog okruga Nikola Lukač i član Gradskog veća Milivoj Linjački.