Za zaposlenje u Mađarskoj nije potrebno znanje mađarskog jezika i pasoš

Već neko vreme firme iz Mađarske preko posredničkih agencija traže radnike u Kikindi. Agencija “Men et vork” sa kancelarijom u Subotici našim sugrađanima predstavila je fabrike i radna mesta koja su ovog momenta deficitarna. Sugrađani sa kojima smo razgovarali zainteresovani su za ovakvu vrstu sticanja zarade.

 

 

 

 

-Radio sam u Mađarskoj skoro dve godine u autoindustriji. Došao sam da vidim šta se sada nudi. Iskustva koja imam nisu baš najbolja. Uslovi rada su dobri, međutim smeštaj je bio loš – rekao je Kalman Pača.

Za rad u Mađarskoj nije potrebno znanje jezika,kao ni mađarski pasoš. Zaposlenje se nudi u fabrikama u Đeru, Budmpešti, Vespremu, Šopronu.

-Nudimo zaposlenje u elektro i autoindustriji. Uglavnom su to poslovi za koje postoji obuka u magacinima ili pogonskim linijama. Svi radnici zaposleni su u skladu sa zakonom tako da imaju sva prava koja postoje u Evropskoj uniji poput zdravstvene zaštite, penzijskog osiguranja. Zarade su 500 evra u neto iznosu – istakao je Čaba Seleš, predstavnik firme “Men et vork”.

Kikinđani su se pokazali kao dobri radnici.

-Radnicima iz Srbije omogućen je besplatn smeštaj kao i mogućnost da jednom mesečno dođu kući o trošku firme – dodao je Seleš

Probni rad traje tri meseca nakon čega se potpisuje ugovor na neodređeno vreme. Radnici sa srpskim pasošem mogu da ostanu četiri godine u Mađarskoj bez prekida radnog odnosa.