Za upis u vojne škole tradicionalno vlada veliko interesovanje mladih ljudi.

U Vojnu gimnaziju ove godine biće upisano 90, a u Srednju stručnu vojnu školu 65 kandidata. Za Vojnu akademiju ima 183 mesta a Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije 25. Konkurs za prijem učenika u Vojnu gimnaziju traje do 15. marta, a konkursi za Srednju stručnu vojnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije biće otvoreni od 15. februara do 31. marta 2019. godine.

Đacima koji svoje zvanje vide u vojsci se preporučuje Vojna gimnazija, Vojna stručna škola, a i Vojna akademija. Stiču se moralno-etička znanja i značajne fizičke sposobnosti. Tim povodom su kikindski osnovci i srednjoškolci imali mogućnost da se upozanju sa svim onim što je potrebno da bi se kandidat upisao u škole i akademiju, kao i to šta vojno obrazovanje kao takvo nudi.

Osnovni razlozi za upis u vojne škole su vrhunsko obrazovanje i odlični uslovi školovanja, kao i činjenica da po završetku vojnih škola polaznici dobijaju siguran posao sa mogućnošću stalnog usavršavanja, rekao je  potpukovnik Davorin Mikluc, profesor na Vojnoj akademiji:

-Osnovna stvar koju želim da pružim kao poruku je da kao profesor svake godine viđam nove generacije i mislim da mogu prilično dobro i sa velikim uverenjem da prenesem kakvi to oni treba da budu, šta je ono što mogu da očekuju i da shvate da je to nešto lepo, časno i pošteno. Da je to privilegija i jedna velika mogućnost za njihov budući život, koji im nudi kroz sigurnost,  bezbednost, siguran posao i jednu časnu profesiju iz koje mogu mnogo toga da izvuku.

 

Oni koji žele da konkurišu za upis u vojne škole, potrebno je da na vreme podnesu prijavu sa potrebnom dokumentacijom u centrima Ministarstva odbrane na teritoriji stalnog mesta boravka, u periodu kada su konkursi otvoreni, i da se što bolje pripreme za prijemni ispit. Konkursi za upis u vojne škole objavljeni su u magazinu “Odbrana” od 1. februara 2019. godine i na veb sajtu Ministarstva odbrane, gde se mogu naći sve informacije o uslovima konkursa i o potrebnoj dokumentaciji.