Za Ognjenu Mariju na Vodice po lekovitu vodu

Svetom liturgijom, rezanjem kolača, osveštanjem bosiljka i vode, kod crkvice na Vodicama, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležili su stradanje Svete Marine ili Ognjene Marije, kako je još naš narod zove. Kikinđani se svake godine u velikom broju okupe na Vodicama, gde je 1865.godine podignuta crkvica posvećena svetiteljki.

Kum slave bio je Miroslav Vukolić iz Kikinde.

-Sveta Ognjena Marina velika je svetica, a moja porodica i ja poštujemo hram koji imamo na Vodicama. Poslušao sam svoj osećaj da bi trebalo da budem kum slave i nisam pogrešio – saznajemo od Miroslava Vukolića.

Prema legendi, izvor lekovite vode otkrio je slučajno pastir koji se tu umio, a imao je rane po telu i nogama. Nakon što je i prenoćio na ovom mestu, rane su nestale, a narod je počeo ovde da pronalazi lek za kožu i oči.

-Ovo je hram koji nema svoje dimenzije, ali ima beskonačnu širinu i dužinu. Građani ovde dolaze da nađu ono što ne mogu naći u velikim hramovima jer kako se kaže velike ljude ne treba tražiti u velikim kućama, tako da je ovo molitveno mesto za naš narod veći od svih hramova. Voda koju narod odavde nosi Gospod je osveštao – rekao je protonamesnik Miladin Spasojević.

Sveta Marina rođena je u Antiohiji, a postradala je tragično jer je želela da ostane u svojoj hrišćanskoj veri i nije želela da se uda za mnogobožca koji je bio carski namesnik.