Za Časni krst, na Starom jezeru plivaće i muški i ženski takmičari

Staro jezero će 19. janura ipak biti mesto gde će se takmičiti hrabri i odvažni učesnici za Bogojavljanski Časni krst u organizaciji ronilačkog  kluba „Orka“ i Srpske pravoslavne  crkve.

Led koji je početkom Nove godine okovao i prirodnu lepotu grada u samom centru Kikinde, Staro jezero popušta pred temperaturama od blizu deset stepeni, koliko je izmereno poslednjih dana, a i prognozirano do subote.

Iako je u prethodnim najavama rečeno da će plivanje biti organizovano na otvorenim bazenima SC „ Jezero“, otopljenje je motivisalo organizatore da tradicionalnu manifestaciju ipak planiraju na mestu koje je, zbog svoje lepote i  odabrano za tu vrstu dešavanja. Otvoreni bazeni SC Jezero su takođe zaleđeni, rekao je osnivač “Orke” i glavni trener Stojan Bogosavljev, te je odlučeno da kada već lupaju led, da to bude na Starom jezeru:

-Ove godine RK u saradnji sa CPC organizuje plivanje za Časni krst, koje će i ove godine biti ipak organizovano ovde, na Starom jezeru. Danas počinjemo sa razbijanjem leda. Do sada imamo 16 prijavljenih, od tog broja imamo jednu devojku, a to je Dragana Golić, koja trenira boks. Ne bi me začudilo, poučen sam iskustvom,  da danas i sutra bude još prijavljenih.

Plivanje za Časni krst predstavlja jedan test izdržljivost ljudskog organizma koji mogu da podnesu samo potpuno zdrave osobe. Svaki učesnik treba da uradi EKG, da mu se izmere pritisak i puls, urade laboratorijske analize. Tek na osnovu stvarno ozbiljnog kardiološkog pregleda može da se izda dozvola da ta osoba pliva za krst:

-Najčešće su učesnici i članovi sportskih klubova, našeg ronilačkog, bokserskog,   zatim planinarskog društva “Kinđa”, što govori u prilog tome, da su to sve sportisti i zdravi ljudi. Ipak mi insistiramo da svi donesu lekarsko uverenje.

Osim na Starom jezeru i na jezeru, koje se nalazi u Novim Kozarcima će tradicionalno biti organizovano plivanje za Časni krst. 19. januara tačno u podne. Ove godine će to biti šesti put da se ovo selo takođe organizuje za ovu manifestaciju. Do sada je prijavljeno 9 učesnika, a za sve njih će sura u 19 sati u prostorijama MZ biti organizovan preventivni pregled i kraća edukacija o ponašanju u vodi. Organizatori iz Kikinde i Novih Kozaraca pozivaju sve zainteresovane da se prijave, ukoliko bi želeli da učestvuju u ovoj srpskoj tradicionalnoj manifestaciji.