“Vukonauti” OŠ”Vuk Karadžić” prvi u dizajnu i programiranju robota

Ekipa OŠ „Vuk Karadžić“ na  međunarodnom takmičenju učenika od 9 do 16 godina “Prva lego liga” dobila je nagradu za vizuelni identitet, što je obuhvatilo celokupan izgled tima, način prezentacije, kao i osmišljavanje štanda. „Vukonauti“ nose i titulu prvaka u dizajnu i programiranju robota.

U konkurenciji 18 timova ekipa Osnovne škole „Vuk Karadžić“ pokazala je svoje rezultate posle nekoliko meseci rada na istraživanju i na programiranju i konstrukciji robota, rekao je vođa tima nastavnik Goran Gojkov i dodao:

Finale je održano u Osnovnoj školi „Ilija Birčanin“ u Zemun Polju, Učenici su pokazali svoje rešenje u bazenu u simulaciji bestežinskog stanja i pripremi za svemirska putovanja i program vežbi osmišljenih za prostor bez gravitacije. Tema ovogodišnjeg izazova bila je  „U orbitu“ gde je bilo potrebno uočiti problem i naći rešenje za čovekova duga putovanja svemirom. Turnir se sastojao iz četiri celine, a jedna je bila igra sa robotom gde su svi imali iste zadatke.

Vukonauti“ kao 11 veličanstvenih, osim što su naučili sve što se u tim godinama da naučiti kada su  informatika, tehnika, biologija, ali i geografija u pitanju, uspeli su i da nauče vrlo bitnu i važnu životnu veštinu, a to je negovanje timskog duha, kao i koliko je bitna maštovita uniformisanost cele ekipe. Ana Stojković, član ekipe smatra da je angažovanost kako ekipe, tako i svih saradnika vrlo bitna, što je i dovelo do sigurnog nastupa.

-Kad smo došli bilo je teško da se priviknemo jedni na druge, ipak se mi razlikujemo, a nismo se ni poznavali, niti smo sarađivali na ovaj način. Vremenom je sve postalo zanimljivo i raditi i družiti se. Na neki način smo jedva čekali da dođemo posle škole i da se družimo. Kada se sve ovo završilo,  osećamo da nam sada sve ovo fali.

 

Mentorsku pomoć, pružile su nastavnice biologije i geografije, a pomogli su i roditelji, kao i ronilački klub „Orka“. “FIRST Lego League” ili “Prva lego liga” je međunarodno takmičenje učenika od 9 do 16 godina.

Održava se u stotinu zemalja sa učešćem preko 300.000 dece širom sveta. Cilj je da se učenici kroz osmišljen program izazova zainteresuju za nauku, tehniku, inženjerstvo i matematiku. Organizator ovogodišnjeg turnira u Srbiji je udruženje građana „EduLab“ iz Beograda i „Zavod Super Glavce“ iz Slovenije, uz podršku kompanije „VIP mobile“.