Vremenske oscilacije i depresija

Ljudski organizam prati spoljašnje uticaje i vremenske oscilacije na čega adekvatno reaguje, što se manifestuje pojavom različitih tegoba

Ova godina će ostati zapamćena kao jedna od onih kada su vremenska kolebanja bila jako izražena. Od neobično toplog i suvog proleća, sa  visokim temperaturama do vrlo promenljivog, gotovo varljivog leta. Disbalans u nekada ustaljenim karakteristikama četiri godišnja doba ima loš uticaj na funkcionisanje ljudskog organizma. Pojačan umor, tromost, bezvoljnost, potreba za snom, depresija sve su učestalije odlike raspoloženja čoveka današnjice, koji sve tegobe pojačano oseća. Kako bi se ublažile tegobe, hronični balesnici ali i oni čije je zdravlje još uvek relativno očuvano, kako smo mogli da čujemo od farmaceuta Aleksandra Jarića, dolaze do apoteka po neki od lekova ili kako bi čuli koristan savet:

 

-Velike vrućine utiču i na zdrave ljude. Povećava se krvni pritisak, šire se krvni sudovi, povećava se i razdražljivost. Utiče na emotivni status, tako da u tim momentima ljudi sa srčanim oboljenjima najbolje da ostaju kod kuće. Primetimo da sve ovo utiče na njih, usporeniji su.

 

Nauka pokušava da nadje objašnjenje za sve što se dešava kako u prirodi, tako i u čovekovom organizmu, na čega se može ili ne može bitno uticati. Psiholog, Tatjana Tanović smatra da čovek može samom sebi podosta da pomogne:

-Jeste leto je, ali podosta čudno leto. Postoji poprilično komplikovan odnos između vremenskih prilika i našeg raspoloženja. U Sbiji nisam pronašla da postoje istraživanja  na tu temu. Kada jedno istraživanje uključuje mnogio kompleksnih faktora i uslova, teško je dobiti jedinstvene rezultate. Ono što je dosta istraživanja potvrdilo to je da vremenske prilike najviše utiču na senzibilnije osobe, na one  osetljivije, koje su depresivnije i tužnije.

Godina koja je parcijalno podeljena na mesece i godišnja doba zbunjuje u smislu neobičnijih vremenskih oscilacija. Komunikacija u kolektivima i u porodici često dostiže kulminaciju, pa se poseže za različitim preparatima kako bi se bar donekle smirila depresja ili agresija. A uporedo sa prodajom bensedina i ostaloh preparata na bazi valerijane, porasla je prodaja kišobrana, pa je ovog varljivog leta u gotovo svakoj tašni kao obevezan inventar osim lekova, flašice vode, najbolje imati i jedan portabl kišobran. Njihova cena u zavisnosti od kvaliteta košta skoro kao dve kesice čipsa ili jedno paklo cigareta a može se iskoristioti i dva do tri puta,u slučaju da  pljusak nije jak.