Vredna donacija kikindskom zdravstvu

Zahvaljujući poslaničkoj grupi prijateljstva sa Ujedinjenim arapskim emiratima u Narodnoj skupštini Republike Srbije kikindska Bolnica i Dom zdravlja dobili su vrednu opremu. Tim povodom Kikindu je posetio prvi sekretar ambasade Ujedinjenih arapskih emirata Abdul Rahma Alšamsi:

-Drago mi je da smo danas u Kikindi i da je povod donacija za vašu Bolnicu. Ujedinjeni arapski emirati već duže vreme pomažu prijatelje u Srbiji. Naše dve zemlje imaju dobre prijateljske odnose koje ćemo u budućnosti negovati i razvijati.

Opštu Bolnicu posetila je i predsednica poslaničke grupe prijateljstva sa Ujedinjenim arapskim emiratima narodna poslanica Jelena Žarić Kovačević:

-Saradnja je jako dobra. Uspeli smo da uđemo u donatorski program Ambasade Ujedinjenih emirata i veliko mi je zadovoljstvo da smo mogli da pomognemo i Opštoj Bolnici u Kikindi.

Inicijativa da se donacija uruči Kikindi potekla je od narodne poslanice iz našeg grada Aleksandre Majkić.

-Upravo ova donacija je rezultat dobrih i prijateljskih odnosa između Srbije i Ujedinjenih arapskih emirata. Za godinu dana, koliko postoji poslanička grupa prijateljstva sa Ujedinjenim arapskih emiratima, uspeli smo da odnosi postanu još bolji. Mi, poslanici, koji nismo iz Beograda predložili smo na koji način je najbolje pomoći lokalnim sredinama iz kojih dolazimo. Kako su u zdravstvu uvek neophodna ulaganja naš predlog je bio da se pomogne zdravstvenim ustanovama. Bez obzira na to što Srbija i Ujedinjeni arapski emirati nisu čak ni na istom kontinentu spaja nas humanost i želja da svim bude bolje – istakla je Aleksandra Majkić.

Na vrednoj i neophodnoj pomoći zahvalili su predstavnici Opšte bolnice i Doma zdravlja.

-Zahvalio bih se predstavnicima ambasade Ujedinjenih arapskih emirata, kao i Fondaciji šeika Kalife Bin Zajeda Alnahjana na vrednoj donaciji koja sadrži 100 komada dušeka i 100 kompleta posteljine. To nam puno znači jer je reč o potrošnoj robi koju je neophodno često zanavljati – kazao je dr Jovan Jakonić, pomoćnik direktora Opšte bolnice.

Medisinska oprema donirana je Domu zdravlja.

-Dobili smo defibrilator za eksternu upotrebu. To nam puno znači jer smo u postupku reakreditacije pa ćemo morati u svim, naročito u seoskim ambulantama, da imamo po jedan defibrilator. Za sada smo dobili jedan, a treba nam ukupno devet komada – dodala je dr Biljana Marković, direktorica Doma zdravlja.

Nove dušeke i posteljinu dobiće najfrekventnija odeljenja: hirurgija, interno i neurologija. U Bolnici ima 290 kreveta, a svakodnevno je na bolničkom lečenju oko 180 pacijenata.