Vrbica i zvončići

 

 

Vrbica je za pravoslavne hrišćane praznik dečje radosti i jedan je od najveselijih dana u godini. Običaj je da se deca svečano obuku i sa zvončićima i vrbovom granom donesu sreću novog proleća u svoje domove.

Praznik Vrbica nosi ovo ime zbog legende da se na ovaj dan bralo ozelenelo vrbovo pruće, a verovalo se da se time prenosi snaga i zdravlje na decu. U hrišćanstvu, Lazareva subota ima značenje pobede života nad smrću.

 

 

Praznik, koji obično najviše vole deca “Vrbica” obeležava se uvek subotom, u šestoj nedelji posta. U Kikindi je tradicionalno toga dana na trgu veselo, sa dosta tezgi koje nude slatkiše, liciderska srca ali i neobične poslastice.

 

Sugrađani pre podne šetaju sa svojim najdražim, pazare, ili se prošetaju tek da se sete možda i svog detinjstva. Dragoslav Bugarski iz Bačkog Petrovog Sela je redovno na svim kikindskim manifestacijama ali je ovo prva godina da gostuje u okviru obeležavanja Vrbice:

-Prvi put smo u Kikindi, kada je ovaj praznik u pitanju. Jako nam se dopada i postavka tezgi i kako je ceo trg osmišljen. Kod nas ne postoji ovakva manifestacija i planiramo da osim na Danima ludaja budemo gosti Kikinde  i kada se obeležava Vrbica

 

Lazareva subota, Vrbica ili Subota Svetog Lazara obeležava se još od IV veka i posvećena je Lazaru koga je Isis Hristos vaskrsao iz mrtvih. Ovaj praznik mnogi slave i kao krsnu slavu. Do Drugog svetskog rata Lazareva subota se slavila kao školska svečanost.