Vrbica i zvončići, uz porodičnu šetnju

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Lazarevu subotu i  Vrbicu, veseli dečji praznik. Na kikindskom trgu, tim povodom okupili su se i stariji i oni najmlađi, kako bi uživali u prazničnoj atmosferi, uz obavezne ušećerene jabuke, orasnice, vrbovu grančicu i zvončiće.

U hrišćanstvu današnji praznik Vrbica, označava pobedu života nad smrću, na bogosluženjima se pominju stradanja Hristova i vaskrsnuće Lazarevo kao garancija za vaskrsenje svih vernika. Praznik je ustanovljen u Jerusalimu krajem četvrtog veka. U Kikindi se godinama ovaj porodični praznik obeležava kroz svečanu atmosferu, na samom trgu gde su postavljene tezge sa slatkim đakonijama, ali i gde se mogu sresti prodavci najtraženijih zvončića.

Ovaj praznik je dan dečije radosti, mnoge porodice ga slave kao krsnu slavu,a većina sugrađana koristi baš ovaj praznik da se u svečanom raspoloženju porodično prošeta. Petu godinu u okviru obeležavanja Vrbice, na gradskom trgu nam dolaze i komšije iz Zrenjanina, sa svojom atrakcijom, malim poni konjićem, kog posebno deca obožavaju.

Današnji praznik, najavljuje sutrašnji – Cveti, kada je Isus Hristos svečano ušao u Jerusalim. Na Lazarevu Subotu uveče, potopi se livadsko cveće u vodu, kako bi sutra, na Cveti, dan započeo umivanjem u toj vodi. U pravoslavne hramove unose se mlade grančice vrbe, koje se osveštaju i dele narodu.

 

Potom, kreću svečane povorke, uglavnom mališana, oko crkve.Do Drugog svetskog rata, Lazareva subota (Vrbica) proslavljala se i kao školska svečanost. Deca su se, lepo obučena, ukrašena zvončićima, kretala u povorkama i provodila vreme u igri oko kakvog izvora. Prateći elementi ovog praznika, imaju biblijsko utemeljenje