Voskarstvo i mentalno zdravlje

Za projekat „Voskarstvo danas“ izdvojeno je 450 hiljada dinara u okviru konkursa Naftne industrije Srbije „Zajednici zajedno“. Realizovali su ga kikindski Centar za mentalno zdravlje i Udruženje „Nova vizija“. Cilj ovog projekta je razvoj zajedništva.

Projekat je počeo da se realizuje decembra i obuhvatao je rad sa šest korisnika Centra za mentralno zdravlje. Vodilo se računa o tome da se okvir u kojem su se radionice izrade sveća bude u stabilan, odnosno da budu istog dana u nedelji, u isto vreme, na istom mestu, što je korisnicima pružalo sigurnost.

Ono što jeste jako značajno jeste da su korisnici za svoj rad, odnosu izradu sveća, bili i preko ugovora plaćeni. To je bila prilika da budu adekvatno nagrađeni za nešto što su stvorili, što im je dodatno pojačavalo samopouzdanje, kaže dr Nebojša Baba, psihijatar u Centru za mentalno zdravlje.

Predsednica udruženja „Nova vizija“ Olgica Arađanski u projektu je učestvovala kao radni terapeut. Ona ističe da je ključni aspekt njenog rada bili relaksacija, koja se odvijala putem ovog nesvakidašnjeg zanata:

-Izuzetno sam zadovoljna kako je rad tekao. Na kraju smo dobili jednu kompaktnu i složnu grupu. Toliko su se harmonizovali do kraja realizacije projekta, da su apsolutno sve sami radili i jedni drugima pomagali.

Podršku projektu dala je i lokalna samouprava. Predsednik Skupštine Grada Kikinde dr Milovan Blažić naglasio je da Centar za mentalno zdravlje može da služi za ponos našem gradu:

-Ovde postoje ljudi koji brinu o svim potrebama građana i kada je u pitanju zdravstvena zaštita, pa čak i kada govorimo o psihološkim oboljenjima.

U okviru projekta napravljeno je 250 poklon sveća. Postoji volja i želja, ali i određena sredstva da se radno-okupaciona terapija korisnika Centra za mentalno zdravlje.