“Vojvodina u 2019”: Gradonačelnik Markov na Panelu gradonačelnika vojvođanskih gradova

“Vojvodina u 2019”: Gradonačelnik Markov na Panelu gradonačelnika vojvođanskih gradova

Gradonačelnik Pavle Markov učestvovao je na Panelu gradonačelnika vojvođanskih gradova koji je održan u okviru konferencije ”Vojvodina u 2019″. Na panelu pod nazivom ”Pogled iz ravnice” govorilo se o primerima dobre prakse kada je reč o unapređenju kvaliteta života u lokalnim zajednicama sinergijom svih nivoa vlasti.

-Kikinda kao centar Severnobanatskog okruga je primer koliko je važno da imate tu saradnju. Mi smo u prethodnom periodu imali veliki problem nerazumevanja pokrajinskih institucija čime je grad bio oštećen. Dugi niz godina nije imao adekvatno finansiranje što je dovelo do teške situacije kada je reč o infrastrukturi– ukazao je Markov dodajući da lokalni budžeti ne mogu samostalno da finansiraju velike iskorake važne za budućnost grada.

-Tesna saradnja sa republičkom i pokrajinskom vladom napravila je veliki iskorak. Lokalni budžeti mogu da finansiraju, pre svega, redovne potrebe građana. Kada smo preuzeli vlast, uradili smo analizu svega što je potrebno učiniti, po prioritetima. Napomenuo bih da smo u prvoj godini započeli projekat izgradnje industrijske zone.

Industrijska zona, otvoren granični prelaz, muzej Tera, uređenje biblioteke, kao i niz infrastrukturnih projekata realizovani su u Kikindi zahvaljujući saradnji sa višim nivoima vlasti .Gradonačelnik Markov je predstavio i reformu javnih preduzežća u Kikindi ističući da je ona otvorila prostor za nove investicije.

-Razlika između sadašnje lokalne vlasti i one od pre sedam, osam godina i odnosa ukupnih investicija u ukupnim prihodima budžeta je oko šest puta.Dakle, Grad Kikinda sada ulaže šest puta više novca u investicije, a ne u razne nerazumne troškove- podvukao je Markov.

Na panelu su učestvovali i gradonačelnici Zrenjanina, Pančeva i Sombora, kao i direktor Razvojne agencije Vojvodine.