“Vizija nove osećajnosti” u porcelanu

U galeriji Terra predstavljeni su crteži u porcelanu našeg istaknutog umetnika Velimira Velje Vukićevića. Izložbenu celinu čini više grupa radova koji su realizovani u porcelanu, staroj istočnjačkoj tehnici.

Iako mnogi njegovu skulpturu doživljavaju kao apstraktnu, autor, koji je prvi put izložio svoje porcelanske skulpture u Kikindi, nas uverava da uvek sledi neku priču. Po strukturi mase, njenoj nepredvidivosti prilikom modelovanja, sušenja i pečenja porcelan iziskuje veliko iskustvo, umeće i upornost. Po prirodi ovaj tajanstveni materijal potencira autorovo spontano balansiranje dijaloga, kako Vukićević i sam objašnjava razmenu senzibiliteta:

-Ovo mi je prva samostalna izložba porculanske skulpture u vašem gradu. Meni je zadovoljstvo da radim u porcelanu, a ujedno je to i neki moj vid komunikacije sa posmatračima, jer je bavljenje umetnosti nekako usamljenički posao.

Izložba obuhvata porcelanske skulpture, a ono što motiviše Vukićevića da radi na ovom materijalu je postizanje kontrasta, do čega je i najlakše doći baš na porcelanu:

-Pošto je podloga bela, onda su konture daleko jasnije i jače, kao i sama boja. Može da bude i providan, kada je potreban još veći stepen finoće, što odgovara mom senzibilitetu.

Vajarka i  profesorica na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, Gordana Kaljanović smatra da  je autor izložbe „Vizija nove osećajnosti“ umetnik sa izuzetne pozicije na svetskoj sceni, ne samo u Srbiji, zato što je zastupljen na svim prestižnim referencijalnim izložbama:

-Velja Vukićević je poznat i kao izlagač i predavač i voditelj radionica. Njegov senzibilitet je jako izražen i on u svom radu spaja dve kategorije, koje deluju vrlo nespojivo, a to je kategorija lakog i kategorija teškog.

U njegovom  poslu, izložbe su vid komunikacije, razmene energije, smatra Kaljanović. Velimir Vukićević, koji je bio jedan od učesnika Sipmozijuma Terra, rođen je 1950. godine u Beogradu. Diplomirao 1974. godine na Falkutetu primenjene umetnosti, gde je  redovni je profesor kermičke skulpture.