Visoke temeprature nepovoljno će se odraziti na rod

Visoke temperature koje su u prethodnim danima dostizale i 40. podeok ne prijaju pojedinom voću. Mnoge voćke od vrelina se brane uvrtanjem lista.
-Biljke doživljavaju stres, jer su temeprature u ataru sigurno i više od 40 stepeni.Padavina praktično nismo imali, pa je navodnjavanje neophodno. Ipak, navodnjavanje služi za održavanje fizioloških procesa u voćkama, a veća količina padavina bi doprinela da se stanje u voćnjacima znatno popravi. Tropske temeprature sigurno će se odraziti na prinose i kvalitet – istakla je Jelena Kljajić, savetodavac PSS.


Trenutni vremenski uslovi najviše odgovaraju vinovoj lozi.
-Vinova loza je submediteranska kultura kojoj prijaju ove temeprature jer može da izdrži i visoke temeprature i deficit vlage, ali videćemo dokle će to ići. Poreklo kajsije je iz Persije, tako da joj prija toplo vreme. Krajem juna Kikindu je pogodila vremenska nepogoda praćena olujom i gradom. U delu ataru, na potesu Livade i Oluša, dosta voćnjaka je pretpelo štetu koja se odrazila najviše na kajsiju koja je bila na početku ili u fazi sazrevanja. Plodovi su oštećeni tako da nisu za ljudsku upotrebu nego za preradu. U ovom delu atara šteta je velika i na vinogradima i lešnicima – objasnila je Jelena Kljajić.
Naša sagovornica ističe da je u ovom periodu godine važno navodnjavati voćnjake:
-Važno je pratiti i program zaštite. Bolesti su u završnim fazama i nema opasnosti, ali je važno pratiti da li ima štetočina. U narednom periodu formiraće se i cvetni pupoljci na voću za sledeću godinu. Potrebna je vlaga za ovaj proces kako bi se obezbedili kakvi-takvi prinosi u sledećoj godini.


Višnje i trešnje su obrane, a godina za proizvodnju trešanja je bila dobra, dok je višnjama bila neophodna zaštita od virusnog oboljenja monilije koja napada mlade grane i utiče na rod tako da su proizvođači imali manji prinos.
-Za jabuke ćemo videti. Ovakvi vremenski uslovi utiču na boju jabuka. Da bi crvene sorte bile crvene mora da postoji temperaturna reazlika između dana i noći, da ima rose, vlage. Sada to nemamo i bojim se, ako ostane ovako, da ćemo imati problem sa obojenošću jabuka – rekla je Jelena Kljajić.
Šljive su u dobrom stanju, iako i njih treba što više navodnjavati.
U kikindskom ataru oko 100 hektara oranica je pod voćnjacima. Najviše je šljiva i jabuka, slede lešnik i kajsija, a potom i ostale voće vrste.