Vinogradari osveštanjem vinograda obeležili Svetog Trifuna

Običaj da se na Svetog Trifuna odlazi u u vinograd, orezuje po koja loza i da se vinom zalivaju čokoti traje odvanina. Na ovaj način, veruju vinogradari, povratiće se vinogradu snaga, posle dugog zimskog mrtvila, pa će početi da buja u proleće. Ovaj obred primenjuje i Zoran Malbašić iz Novih Kozaraca, jedan od najvećih vinogradara na našem području. On ističe da sada može da počne sa orezivanjem vinograda.

 

 

 

 

-Vinogradarstvom se bavim od 2009. godine. Uzgajam tri sorte grožđa belo rajski rizling i crevne kaberne i merlo. Pravimo i vina: crvena, bela, roze, desertna – istakao je Malbašić.

Prošla godina, kako ocenjuje naš sagovornik, bila je solidna za uzgoja grožđa:

Vinograd je bio zdrav, a vino koje smo proizveli bilo je više nego dobro. To potvrđuju visoki plasmani na vinskiom takmičenjima. Apsolutni sam pobednik u grupi crvenih mladih vina u Orlovatu, a u Temerinu i Iđošu sam dobio zlatne i srebrne medalje.

Kompletna porodica Malbašić uključena je u rad u vinogradu. Zoranov sin Nikola planira da postane enolog, a od poslova najviše voli orezivanje.

Količine vina koje se naprave nisu velike jer je osnovna delatnost prodaja grožđa.

Malbašić napominje da u budućnosti planira da izgradi ozbiljnu vinariju, a sledeće godine proširiće parcele pod vinogradom.