Vinari očekuju solidan kvalitet vina

Glavni radovi u vinogradima su okončani. Berba je završena, a vinari iz Iđoša sada čekaju da vide kako će se završiti proces zrenja. Godina nije bila posebno pogodna, ali to neće imati velikog uticaja na kvalitet, smatraju u iđoškoj „Šasli“.

Budući da funkcionišu u okviru udruženja, Iđošanima je teško da naprave procenu da li će vina biti više ili manje u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, očekuju pozitivne rezultate i u tom segmentu proizvodnje:

-Očekujemo solidan kvalitet. Grožđe je bilo prosečno, niti posebno kvalitetno, niti loše. Udruženje kupuje grožđe, pa je nama uvek isto, barem kada je količina u pitanju. Ove godine smo prvi put kupili više, pa više i očekujemo. Oni koji imaju vinograde imaju nešto umanjen rod u odnosu na ranije godine, objašnjava Branislav Brojčin iz iđoške „Šasle“.

Zbog martovskog izmrzavanja, većina belih sorti grožđa je stradala, tako da će ove godine biti manje belog vina. Crne sorte dominiraće u ovogodišnjoj proizvodnji i vinari ocenjuju da će kvalitet ovog vina biti solidan.