Vezom kroz temu “Uhvaćeni između” na kampu u Narodnom muzeju

Narodni muzej Kikinda domaćin je Kampa “Razmena omladine”, koji se zvanično završava sutra. (Youth exchange camp). Tokom jednonedeljnog trajanja kampa, 30 učesnika, mahom mladih osoba od 14 do 23 godine iz Slovačke, Norveške, Francuske i Srbije i Kikinde su imali mogućnost da se druže, ali i da nauče nove veštine. Mladi su kroz radionicu „vez“, učili o toleranciji, ratu i migrantskoj krizi.

U sklopu kampa koji nosi naziv “Uhvaćeni uzmeđu” učesnici, su sa svojim domaćinima se bavili temom migranata, ali i univerzalnim temama kao što su tolerancija i demokratija.

Kako je naveo kustos pedagog kikindskog Narodnog muzeja, Dragan Kiurski, druženje i učenje, kroz zajednički život u poslednjih osam dana, ima svoj značaj u formiranju razmišljanja ovih mladih ljudi, kada su u pitanju demokratija i tolerancija:

-Realizovano je nekoliko radionica i predavanja na temu migranata i njihov život. Generalna tema „Uhvaćeni između“direktno se odnosi na migrante koji nisu u zemlji iz koje su pobegli, a nisu ni u željenoj zemlji, već su negde između. Ta tema je bila inspirativna za performing, ali i za pokretanje radionice veza, koju je osmislio umetnik, koji deset godina živi u Norveškoj, a inače je rođeni Kikinđanin Marsel Anđelov Al Mahamid. Mladi umetnik iako nije u Srbiji desetak godina, koristi svaku priliku da izlaže svoje radove, ali i da osmisli radionice i kampove, opoput ovog. Kikindski omladinci su kroz ovaj kamp imali mogićnost 2017 i 2018 da putuju i provode kvalitetnih desetak dana u kampovima u Norveškoj i Francuskoj.

Kamp je podržan od strane fondacije „Erasmus plus“. Nosilac projekta je organizacija Narviksenteret iz Narvika (Norveška) sa kojom muzej na ovom projektu sarađuje od 2016. godine. Kikinda je četvrtu godinu učesnik kampa, a drugu godinu domaćin.