Veliki pritisak materija organskog porekla, razlog zbog uginuća riba

Iz Pokrajinskog sekretarijata za Urbanizam, i zaštitu životne sredine apeluju na sugrađane da riba, koja je uginula na Molinskom i kanalu Galad, nikako nije za upotrebu

Nakon što je Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine prijavljeno masovno uginuće ribljeg fonda na kanalu Galad, u blizini Kikinde, u petak je već inspektor za korišćenje ribljeg fonda izašao na teren, a obaveštene su i nadležne veterinarske inspekcije za zrenjaninski okrug, kao i vodna inspekcija. Nakon načinjenog zapisnika, pretpostavka je da je do uginuća došlo, zbog velikog pritiska materija organskog porekla.

Ostaje nada da  će veće količine atmosferskih padavina donekle ublažiti težak epilog, te da će određeni broj jedinki preživeti.  Inspekcija za zaštitu životne sredine, ostaje u kontaktu sa građanima, a u isčekivanju su izveštaja  drugih nadležnih inspekcija. Ono što je sigurno, prema tvrdnji nadležnih iz pokrajinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine ja da  slučaj, ovolike količine uginulih riba nije do sada zabeležen, bar ne na ovim vodama.

Članovi kikindskih Udruženja pecaroša su dosta ogorčeni. Predsednik Udruženja sportskih ribolovaca „Galadska“ Vasa Andrić, komentarisao je da je to već dosta alarmantna situacija, te da su oni kao ribolovci, ali i zaštitari životne sredine potpuno zatečeni.

Riba ni u kom slučaju ne sme da se koristi, mišljenja je i Andrić, koji je često i to čak neposredno pre ove ekološke katastrofe znao da postavi svoje pecaroške štapove, baš na kanalu Galad, odakle je donosio kvalitetnu i lepu ribu, među kojima su prednjačili šarani, karaši, tolstolobici.