Veliki planovi MZ Bašaid

Mesna zajednica Bašaid ove godine raspolagaće sa 5,2 miliona dinara. Najveći deo novca biće uložen na infrastrukturne radove u selu među kojima je i asfaltiranje.
-Četiri miliona dinara biće opredeljeno za završetak asfaltiranja ulice 4. oktobra. Ostatak od 1,2 miliona dinara predviđeno je za sanaciju bioskopske sale koji će obuhvatiti molersko farbarske radove – istakao je Bojan Mikalački, predsednik MZ Bašaid.


Radovi u ulici 4. oktobar započeti su u prethodnom periodu i do sada je urađeno oko 400 metara asfalta.
-Mišljenja sam da sve ulice u selu treba da budu asfaltirane tako da nam je u planu da za ove četiri godine izgradimo kolovoz u ulicama Jove Jurišina i Jovana Popovića u Bikaču u kojima je kaldrma. To će nam biti prioritet u sledećoj godini – dodao je bašaidski knez.
U toku je tender za izvođača radova u prostorijama Fudbalskog kluba “Vojvodina” za koje su mesnoj zajednici odobrena sredstva NIS-a u okviru projekta “Zajednici zajedno”. Biće saniran krov i sanitarni čvorovi.
Ove godine završiće se i adaptacija zgrade mesne zajednice koja je započeta decembra prošle godine. Osim malterisanja i fasade biće zamenjeni prozori u dvorišnom delu. Sala bioskopa biće uređena tako da će u njoj moći da se održavaju razne kulturne i sportske manifestacije. Neće biti zaboravljen ni Bikač gde će se takođe urediti prostor koji će služiti kao sala.


-Naš KUD “Bašaid” je poznato društvo, tako da im u goste dolazi veliki broj folklornih društava iz Srbije i susedne Rumunije. Treba nam reprezentativni prostor za koncerte i druge događaje – rekao je Mikalački.
Samodoprinos na mesečnom nivou je 250.000, što je na godišnjem nivou prihod od oko tri miliona dinara.
-Ova sredstva ćemo uložiti i u uređenje mesta gde se održava vašar. Video nadzor već je postavljen, a neophodna je sanacija dotrajalih stubova, žice na ogradi i još dosta toga. Bašaidski vašar posle Sente i Rume jedan je od većih vašara u okolini. Imamo lepe prihode od ovog događaja i možemo dosta toga da uradimo za selo – zaključio je naš sagovornik.


Prvi vašar u ovoj godini biće održan druge nedelje u martu.
-Ove godine izgradićemno i pijacu koja nedostaje selu. Postojeća nije adekvatna, a nova će imati osam natkrivenih i funkcionalnih tezgi.
U planu Bojana Mikalačkog je da se uradi projekat i iznađu sredstva za izgradnju kružnog toka na ulazu u Bašaid iz pravca Zrenjanina jer je na sadašnjoj raskrsnici zabeleženo dosta saobraćajnih nezgoda. Inicijativa je i da se postavi semafor u kod škole koji će poboljšati bezbednost.
U selu je u toku i rešavanje problema divljih deponija. Sa kompanijom FCC dogovoreno je postavljanje velikih kontejnera za odlaganje otpada, a u Bašaidu će biti uskoro određeno jedno mesto na kome će se odlagati smeće.