Veliki broj poljoprivrednika iskoristio podsticaje lokalne samouprave

Prošla, 2018. godina bila je uspešna kada je reč o konkurisanju poljoprivrednika za dodelu subvencija na javnim pozivima koje je Grad Kikinda raspisao u okviru Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i ruralnog razvoja.

 

 

 

 

-Sa 20 miliona dinara raspisali smo 13 programa podrške. Utrošeno je 15 miliona dinara, a novac je koristilo oko 700 poljoprivrednih gazdinstava. Ako računamo da na teritoriji grada imamo više od 4.000 registrovanih gazdinstava jedna četvrtina je iskoristila podršku lokalne samouprave – istakao je Imre Kabok, član Gradskog veća.

Nacrt programa podrške za ovu godinu već je izrađen, a cilj lokalne samouprave je da sredstva iskoristi što više poljoprivrednih gazdinstava.

-Želja je da sredstva u najvećoj meri iskoriste mala i srednja gazdinstva. Nadamo se da će svaki poljoprivrednik iskoristi neki od podsticaja – rekao je Kabok.

Osim programa mera ulagano je u unapređenje poljoprivredne proizvodnje, čišćenje kanala, izgradnju otresišta, protivgradnu zaštitu, rad poljočuvarske službe, podržane su i tradicionalne manifestacije.

Formirano je i Odeljenje za poljoprivredu koje će pomoći da se bolje prati situacija na terenu. I sledeće godine u budžetu Grada Kikinde planira se 20 miliona dinara direktne podrške poljoprivrednim gazdinstvima.