„VELIKA – Kikinda od varoši do grada“

U okviru obeležavanje godišnjice dobijanja statusa grada, u Narodnom muzeju sinoć je upriličena izložba „Velika Kikinda – od varoši do grada“. Ona obuhvata period od naseljavanja Kikinde do dobijanja statusa grada 1893. godine. Ovaj period predstavljen je kratkim filmom, u kome su istaknuti najznačajniji događaji.

Dobijanje privilegija, izgradnja železnice, Bonove fabrike i mlina, urbanizacija grada i buna predstavljaju ključna dešavanja u istoriji našeg grada. Svi ovi događaji prikazani su kroz izložbu kikindskog Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva.

Prikazana je i zastava Velikokikindskog distrikta i po prvi put portret Živka Bogdana, najuspešnijeg kikindskog gradonačelnika. Uz priču o prvim kikindskim gradonačelnicima izloženi su i projektni crteži Gradske kuće iz 1891. godine.

Ja zaista mislim da se u ovoj izložbi najbolje vidi razvoj Kikinde od varoši do grada. Taj period odisao je bogatstvom i marljivošću ljudi. Ovo je prilika da naši sugrađani sa svojim gostima uživaju u ovim prelepim eksponatima, kaže pomoćnica gradonačelnika Stanislava Hrnjak.

Na jednom mestu po prvo put prikazane su sve privilegije koje je Kikinda tokom svoje istorije dobila.

Prva privilegija Marije Terezije iz 1774. godine praćena prvom vašarskom privilegijom, druga vašarska privilegija iz 1784. godine iz vremena Josifa II i privilegija Franca I iz 1817. godine, odnosno njen prepis iz 1819. godine, jer original nije sačuvan. Navedene privilegije predstavljaju najznačajnija dokumenta iz istorije grada i čuvaju se u Istorijskom arhivu. Prvi put su sada izložene zajedno, kaže Lidija Milašinović, direktorica Narodnog muzeja Kikinda.

Povelje se mogu videti do kraja obeležavanja nedelje grada, u periodu od 10 do 20 časova. Posebno je interesantno to što će u istom periodu svi posetioci Muzeja moći da izađu na balkon ove institucije i uživaju u pogledu na gradski trg iz malo drugačije perspektive.