Veći broj pacijenata koji se javlja zbog povrede oka – oprez prilikom rada i zaštitne naočare najbolja prevencija

Jedan od najosetljivijih čulnih organa tokom letnjih meseci posebno je izložen opasnosti.

U ovom periodu godine pune su ruke posla vrednim domaćinima u baštama i poljoprivrednicima u ataru. Zbog napažnje, ali i drugih faktora, posla je više i za oftamologe u ambulanti kikindske Opšte bolnice:

-Sezona je radova, pa se događaju hemijske povrede krečom ili malterom, zatim mehaničke povrede koje se dešavaju prilikom košenja trave, cepanja drva kad je sezona itd. Dosta ima insekata, pa u oko mogu upasti i neka strana tela poput krilca od insekata, koja mogu biti prilično nezgodna, objašnjava oftalmolog Opšte bolnice Kikinda dr Dragana Radin.

Ipak, postoje i određeni vidovi prevencije koje je neophodno sprovesti i usvojiti kao naviku, kako bi ovakvih povreda bilo manje. To je važno i da bi se sprečile posledice u vidu infekcija ili komplikovanijih problema koje ove povrede potencijalno mogu izazvati:

-Mogu se nositi zaštitne naočare koje su obavezne prilikom košenja trave ili cepanja drva. Povrede granama prilikom orezivanja ili branja voća. U pitanju su erozije koje se često izleče bez ikakvih posledica, ali nekada se jave infekcije koje mogu dovesti do trajnjih posledica na oko. Tako da su zaštitne naočare neophodne i prilikom rada u voćnjaku.

Osim zbog povreda oka, pacijenti u ambulantu dolaze i zbog drugih pregleda, najčešće dijagnostičkih:

-To su pregledi za korekciju vida, za očni pritisak i očno dno, pošto nemamo nikakvu drugu dijagnostiku. Javljaju nam se dijabetičari se pregledaju kod nas redovno, pacijenti koji imaju povišen očni pritisak, tj. glaukom.

Opšta bolnica godinama je imala problema zbog nedostatka oftamologa, ali pre nešto više od godinu dana nakon specijalizacije počela su da rade dva mlada lekara. To, ipak, nije izmenilo sliku iz čekaonice:

-Poslednjih meseci broj pregleda se povećao duplo. Mnogo više pregleda se radi, a gužve su i dalje velike. Radimo samo na jednom aparatu i to što imamo dva lekara nije smanjilo gužve.

Pacijenti koji se javljaju sa nekim težim oboljenjem oka, poput katarakte, upućuju se na dalje lečenje u Novi Sad. Liste čekanja su poduže, ali oni najkritičiniji brzo dolaze na red:

-Ja mislim da godišnje imamo oko 120 pacijenata sa kataraktom. Liste čekanja su bile do dve godine, ali mi se čini da se to sada malo ubrzalo, pošto neke privatne klinike pozivaju pacijente sa liste čekanja, pa da čekanje sada traje oko godinu dana. Moram da istaknem da pacijenti koji jako loše vide pozivaju se znatno ranije. Postoje četiri kategorije kada govorimo o listi čekanja i oni koji baš loše vide budu pozvani u roku od mesec dana.

Opšta bolnica Kikinda nekada je bila poznata i priznata zbog operacije katarakte. Dva mlada oftamologa stvaraju mogućnost da se ova intervencija vrati ponovo u kikindsku bolnicu. Iako postoji kao ideja i želja zaposlenih, još uvek je rano govoriti o tome, dok se ne dobije adekvatna neophodna medicinska oprema.