Vatrogasci dobili novo vozilo

Vatrogasno-spasilački bataljon u Kikindi polovinom ovog meseca dobio je preko potrebno novo vozilo za gašenje požara. U proteklom periodu dnevno ima između pet i šest požara, a najviše je na otvorenom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović uručio je, Kikindi i vatrogasno-spasilačkim bataljonima u još pet lokalnih samouprava, ključeve od novog vozila koje nam je stiglo 10. marta. Mogućnosti vozila su velike pre svega zbog kapaciteta za rezervoar za vodu koji iznosi 10.000 litara vode, zbog velike prohodnosti na nepristupačnim terenima, zbog opreme koju poseduje, a i zbog toga što smo na ovaj način obnovili vozni park – istakao je Branislav Maletin, komandant Vatrogasno-spasilačkog bataljona.

Novo vozilo već je na terenu, a intervenisalo je i tokom požara na otvorenom koji je zahvatio put za Strelište na potesu Stare klanice.

-Svaki vatrogasac-spasilac početkom godine dobio je radnu unifrmu, a do kraja godine dobićemo i nove zaštitne uniforme. Sa brojem ljudi koje imamo uspešno obavljamo sve intervencije, a polovinom godine zaposlićemo još vatrogasaca-spasilaca što će nam olakšati rad – rekao je Maletin.

Najčešći uzrok požara je ljudski faktor, pa je tako i u našoj sredini.

-Tokom prošle godine imali smo ukupno 325 intervencija od kojih su 275 bili požari, a na otvorenom prostoru zabeležen je 231 požar. U prva dva meseca ove godine imali smo 77 intervencija. Od tog broja 71 je požar, dok je 58 požara bilo je na otvorenom prostoru. Požari na otvorenom su nastali zbog neodgovornosti i nepažnje sugrađana dodao je Branislav Maletin.

Požar na otvorenom prostoru kategoriše se kao namerna paljevina. Kada vatra zahvati zatvoreni prostor uzroci su najčešće neočišćeni dimnjaci, neispravne elektro ili gasna instalacija.