Vanredna akcija DDK zbog deficita dragocene tečnosti


Crveni krst Kikinda u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine je organizovao vanrednu akciju dobrovoljnog davanja krvi za građane Kikinde. U okviru akcije je od 66 potencijalnih davalaca, koliko ih se odazvalo, krv dao 61 sugrađanin.

Kako iz organizacije navode, vanredna akcija se organizuje jer su zalihe krvi na veoma niskom nivou, pa su pozvani dobrovoljni davaoci, pre svega O – krvne grupe koja je trenutno najpotrebnija, da doniraju “dragocenu tečnost”. Ovaj period godine je standardno najteži kada je prikupljanje krvi u pitanju, rekla je dr Milana Beronja i dodala:

-Mi smo trnutno ovom situacijom zadovoljni, ali bi bilo daleko bolje da suakcije masovnije. Ovo je letnji period kada je evidentan deficit  krvi. Godišnji odmori, školski i studenski raspusti. Davaoci nisu motivisani da dolaze, ali već se sve to privodi kraju, već primećujemo da se broj onih koji žele da doniraju krv   polako povećava.

 

Krv su dali i bračni par Nada i Miro  Nedić. Kako objašnjavaju,  na ovakav postupak ih vodi potreba da pomognu, bez da za tu pomoć bilo šta drugo očekuju, što i jeste pravi gest humanosti.

U okviru prošlonedeljene redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi, u akciji je od 60 očekivanih krva dalo više od 70 sugrađana što govori u prilog spremnosti sugrađana da pokažu svoju altruističku stranu.