Vanjina “Robotska ruka” najbolje dostignuće na ovogodišnjem “Fon Nojman” takmičenju

Učenik  Tehničke škole, Vanja Miladinov, već poznat zbog izuzetnih rezultata kada je informatika u pitanju, dobio je i dokaz da je u ovoj kategoriji najbolji od najboljih.

Naime, on je na Međunarodnom takmičenju, koje se godinama održava u Mađarskoj, predstavio svoj rad “Robotska ruka”, na kom je radio mesecima, koristeći Arduino platformu, uz mentosrstvo profesora  Milana Živića. Vanja je ruku sam modelovao, odštampao na 3D štampaču, povezao sve komponente i isprogramirao ruku, koja prati sve njegove komande i imitira rad prave ruke:

-Ovo je drugi put da se takmičim na Nojmanu, ali prvi put da sam prošao na Međunarodnom takmičenju i evo osvojio sam i prvo mesto. Bila je jaka konkurencija, ali je žiri veoma dobro reagovao na moj projekat. Malo zamerki je bilo na  prezentaciju, pošto sam je odužio. Nju sam morao da pripremam na engleskom jeziku. Ovo mi veoma znači, pošto je prvi put da prođem na nekom Međunarodnom nadmetanju i još da se vratim sa osvojenim prvim mestom. To je ujedno i motivacija da završim ono što sam obećao, što znači da spojim ruku sa potpunim robotom, što je moj plan u narednim godinama.

Udruženje “Nojman Janoš”, Gimnazija “ I Bela” iz Seksarda (Mađarska) i Gimnazija sa domom učenika za talentovane učenike “Boljai” iz Sente organizatori su 15. međunarodnog takmičenja iz informatike “Nojman”, koji ima za cilj mogućnost prikazivanja samostalno napravljenih radova svih onih učenika koji vole informatiku. Kategorije u kojima se učenici takmiče su: Aplikacija za edukaciju, Korisničke aplikacije, Računarske igrice , Automatizovani digitalni uređaji, Računarski umetnički programi, Projektovanje pomoću računara, Animacija i WEB aplikacije