Vakcinu protiv korone primilo 25 odsto punoletnog stanovništva

Epidemiološka situacija na teritoriji grada i dalje je vanredna sa stabilizacijom trenda obolevanja, istakla je epidemiolog dr Sandra Radlović, direktorica ZZJZ.

-Trenutno imamo 719 aktivno obolelih, a u prethodnih nekoliko dana na dnevnom nivou otkrije se 30 novozaraženih. Većina novoobolelih je aktivno radno stog perioda uočen je trend obolevanja među adolescentima odnosno srednjoškolcima, ali je i među ovom populacijom uočen pad obolevanja u protekloj nedelji – istakla je dr Sandra Radlović.

U opštoj Bolnici trenutno je 56 hospitalizovanih što je rekordan broj od početka epidemije. Od tog broja dva starija pacijeenta sa nizom pridružženih bolesti su na respiratoru.

Na teritoriji grada obe doze vakcine primilo je 11.000 osoba što je oko 25 odsto ukupnog punoletnog stanovništva. Prirodni imunitet ima 15 procenata.

Epidemija će biti stavljena pod kontrolu kada se na dnevnom nivou budu pojavljivali sporadični slučajevi. To će se desiti kada broj vakcinisanih i onih koji su stekli prirodni imunitet bude veći od 70 odsto.

Na vakcinalnom punktu ovog momenta dostupne su vakcine Fajzer, Astra Zeneka i Sinofarm, a očekivanja su da će vrlo brzo stići i Sputnjik V.