Uvedeno automatsko hlorisanje bunarske vode u šest seoskih mesnih zajednica

Nakon Mokrina, Banatske Topole i Ruskog Sela, JP „Kikinda“ završilo je uvođenje automatske dezinfekcije bunarske vode u još tri sela: Iđošu, Sajanu i Bašaidu.

-Iako je prvobitno određeno da se do kraja godine ovakav način hlorisanja vode uvede u 5 mesnih zajednica, uspeli smo da ga sprovedemo u 6 sela, čime smo zaokružili ovogodišnji plan i van očekivanog. U planu preduzeća je da u 2017. godini tako funkcionišu bunari u svim mesnim zajednicama-navode u JP “Kikinda.

U odnosu na raniji period kada se Žavelova voda dodavala direktno u bunar čime je narušena konstrukcija bunara, hlor-dioksid se pušta isključivo u cevovod. Još neke od prednosti ovakvog načina dezinfekcije vode je što se hlor-dioksid automatski dozira i ne proizvodi nikakve nus produkte, a mikrobiološka neispravnost vode može uspešno da se suzbije.
sajan_bunarNakon uvođenja automatskog doziranja dezinfekcionog sredstva u svim seoskim bunarima, JP „Kikinda“ planira da ugradi „SCADA“ sistem kojim će kompjuterski biti povezane sve informacije o njihovom radu i upravljanju. Na taj način će se pratiti svi parametri, kao i rad svih uređaja postavljenih u matičnim bunarima.