Usvojeni izveštaji o radu javnih ustanova i mesnih zajednica

Odbornici lokalnog parlamenta su većinom glasova usvojili izveštaje o radu i poslovanju za prošlu godinu i to: Predškolske ustanove „Dragoljub Udicki“, Narodnog muzeja, Narodne biblioteke „Jovan Popović“, Narodnog pozorišta, Istorijskog arhiva, Kulturnog centra, „Terre“. Srđan Sivčev, šef odborničke grupe „Aleksandar Vučić-za našu decu“ istakao je da je od 2013. godine, od kada je na vlasti SNS sa svojim koalicionim partnerima, mnogo toga urađeno na ustanovama kulture.

-Potpuno je rekonstruisana zgrada Narodne biblioteke „Jovan Popović“, adaptirana je Suvača, a u dvorištu je izgrađen književno -obrazovni centra, Istorijski arhiv ima novi depo za arhivsku građu u Čanadskoj ulici. U planu je i da se zgrada javne garaže koja nikada nije završena pretvori u Istorijski arhiv. Izgrađen je Muzej „Terra“ koji je jedinstven u svetu, dok je Kulturnom centru rekonstruisana velika sala, zamenjeni su prozori, a Narodno pozorište dobilo je nov foaje – rekao Srđan Sivčev.

Usvojeni su i izveštaji o radu javnih ustanova: Centra za stručno usavršavanje, Gerontološkog centra, Doma zdravlja, Crvenog krsta, Centra za socijalni rad, Centra za pružanje usluga socijalne zaštite, SC „Jezero“. Na pitanje odbornika Gorana Dumitrova da li je neophodno da se gradi novi objekat Centra za socijalni rad odgovorio je direktor Radislav Ivetić.

Investicija je vredna 500.000 evra i Kikindi je jedan od pet lokalnih samouprava koja će dobiti novu zgradu. Grad obezbeđuje infrastrukturu i temelj, a sve ostalo finansira Republika. Neophodno nam je više namenskog prostora. Socijalna zaštita biće puno kvalitetnija kada novi objekat bude završen – napomenuo je Radislav Ivetić.

Pod lupom odbornika našli su se i izveštaji o poslovanju za 2019. godinu svih devet seoskih mesnih zajednica koji su i usvojeni. Ljuban Sredić, član Gradskog veća rekao je da trećina stanovništa živi na selima.

Utvrđivena je odluke o prosečnim cenama kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti po gradskim zonama, kao i izmena odluke o taksi prevozu putnika tako da će minimalna cena vožnje umesto 160 biti 180 dinara.

Doneto je rešenje o prestanku odborničkog mandata Branki Ratić iz SNS-a koja je podnela ostavku, a mandatje dodeljen Željku Reljinu, takođe iz ove stranke. Imenovan je i novi načelnik gradskog Štaba za vanredne situacije, umesto Ede Komareka na ovu funkciju postavljen je Zoran Budiša. Zbog isteka mandata pojedinih članova u školskim odborima razrešeni su stari i imenovani novi članovi.