Usvojena nova mreža škola

Na današnjem skupštinskom zasedanju doneta je odluka o mreži škola na teritoriji grada Kikinde. Odlukom o mreži javnih osnovnih škola utvrđen je broj i prostorni raspored osnovnih škola na teritoriji grada Kikinde. U okviru nove mreže škola, centralne škole su sve gradske osnovne škole, potom OŠ „Vasa Stajić“ iz Mokrina i OŠ „Mora Karolj“ iz Sajana, dok su ostale seoske škole isturena odeljenja. Odluku je obrazložila Bosiljka Srdić, zamenica gradonačlenika koja je istakla da je akt o mreži škola bila zakonska obaveza i da je radna grupa učinila sve da se sačuvaju postojeće škole.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Pre svega istakla bih da smo vodili računa o našoj deci, našim školama i gradu. U poslednjih 20 godina mreža škola nije bila predmet bilo kakvih razmatranja niti smo u toj oblasti bilo šta menjali u cilju funkcionalnije mreže škola. Sa druge strane svedoci smo drastičnog pada broja dece u našoj sredini što se odrazilo na škole. Pozitivno je da se od kraja 2013. godine, kada smo preuzeli vođenje gradom, dešavaju krupne promene na bolje koje su dovele do dolaska investitora i zapošljavanja.

Obornik SPS-a Stevan Grbić postavio je pitanje da li se vodilo računa o tome da su pojedina sela uz samu granicu. Odgovorila mu je Bosiljka Srdić:

-Radna grupa maksimalno se potrudila da izvuče sve što je mogla iz zakonske regulative da se sačuvaju sve škole. U zakonu ne postoji odredba da postoje povlastice za pogranična naselja

-Gledali smo da za sela uradimo ono što je maksimalno moguće, tako da su dve seoske škole ostale matične. U škole na selima ulaže se dosta i ta sredstva garantuju da se nećemo odreći škola u mesnim zajednicama- dodao je Goran Dumitrov, član Gradskog veća.

Mrežu škola čini osam matičnih osnovnih škola, dve osnovne škole gde se obavlja obrazovanje odraslih i po jedna osnovna matična škola za muzičko obrazovanje i osnovna matična škola za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom. Za mrežu škola glasalo je i troje odbornika Lige socijaldemokarata Vojvodine koji su prisustvovali sednici.

Za novog v.d. direktor JP “Toplana” imenovan je Dušan Marjanović pošto je dosadašnjem, Miroslavu Čičuliću, istekao mandat. Marjanović je master ekonomista, a zašto je došlo do promene obrazložio je šef odborničke grupe SNS Milenko Jovanov:

-Odbornička većina ne želi više da pokloni poverenje Miroslavu Čićuliću da i u narednom periodu vodi “Toplanu”. Nesporno je da je on stručan i da je imao rezultate, ali isto tako napravio je greške preko kojih mi kao odbornička većina, koja želi da vodi ovaj grad na drugačiji način u odnosu na raniji period, ne možemo da pređemo. Ne možemo da pređemo preko toga da direktor javnog preduzeća urla na građane koji dođu zbog svojih poslova, da se isključe sa mreže ili su nezadovoljni računom ili nekim drugim razlogom. To se nije desilo jednom već više puta. Čičuliću je skrenuta pažnja, ali i nakon toga on je nastavio po starom tako da su stigle nove pritužbe građana. Kakav god da ste stručnjak, taj narod vas plaća i daje vam platu i morate da pokažete poštovanje prema njemu.To je razlog zašto Čičulić nije direktor i niko ko se tako ponaša neće biti direktor u ovom gradu – zaključio je Jovanov.

Do kadrovske promene došlo je i u Narodnom pozorištu. Umesto Braneta Marjanovića na funkciju direktora postavljen je diplomirani glumac Nikola Joksimović. Na mesto direktora JP “Autoprevoz” reizbran je Dušan Markovljev, a na istu poziciju u Centru za socijalni rad ponovo je imenovan Radislav Ivetić. Odbornici su izglasali i odluku o sprovođenju javnog konkursa za izbor direktora Javnog preduzeća „Kikinda”. Većinom glasova odbornici su usvojli izmene i dopune Prostornog plana Kikinde, Plana detaljne regulacije za Bašaid, kao i za radne zone u blokovima 41 i 43 u Kikindi i za radnu zonu u Banatskoj Topoli. Usvojene su i odluke o uslovima davanja u zakup poslovnog prostora u javnoj svojini, postavljanju montažnih objekata , o postavljanju ugostiteljskih bašti, kao i taksi prevozu.